Invandring och kostnader

Thoralf Alfsson ,
Asylmottagandet kostar stora summar pengar, även i Kalmar län. Dagens SD-debattör ifrågasätter om detta är det bästa sättet att använda skattepengarna på.
Foto:Anders Johansson
Asylmottagandet kostar stora summar pengar, även i Kalmar län. Dagens SD-debattör ifrågasätter om detta är det bästa sättet att använda skattepengarna på.

"Invandringen har numera blivit en industri med en rad privata aktörer som profiterar på en marknad där kommunerna har begränsat handlingsutrymme, utan är tvungna att acceptera rena ockerpriser."

Sveriges generösa invandringspolitik kostar enorma belopp av våra gemensamma skattemedel, vilka nu i allt högre grad tas i anspråk till invandringsindustrin.

Nyligen begärde Migrationsverket 28 miljarder extra för 2016 och ytterligare 32 miljarder för 2017, Detta utöver de cirka 80 miljarder kronor som redan finns budgeterade för dessa år. Tidigare har även Arbetsförmedlingen önskat 10 miljarder i extra anslag.

Invandringen har numera blivit en industri med en rad privata aktörer som profiterar på en marknad där kommunerna har begränsat handlingsutrymme, utan är tvungna att acceptera rena ockerpriser. Många privata företag gör nu stora vinster! Utan att någon från den rödgröna majoriteten i riksdagen protesterar mot vinsterna på samma sätt som de tidigare gjort mot vinster i välfärden.

  Jag saknar dock att lokalmedia lyfter fram den miljonrullning eller rättare sagt miljardrullning som pågår även i Kalmar län. Det behövs inte särskilt mycket grävande för att få fram fakta.

  Under 2015 fick Kalmar läns tolv kommuner cirka 472 miljoner från Migrationsverket i ersättningar för mottagande av framförallt ensamkommande barn och asylsökande med uppehållstillstånd.

  Landstinget i Kalmar län erhöll dessutom ungefär 86 miljoner från Migrationsverket i ersättning för sjuk- o tandvård och hälsokontroller av asylsökande. Detta leder utan tvekan till stora undanträngningseffekter inom både socialtjänsten, sjukvården och tandvården.

  Som plåster på såren för kommunerna lånade finansminister Magdalena Andersson upp drygt 10 miljarder kronor till statskassan, som sedan fördelades till kommuner och landsting för att tysta protesterna på lokalnivå. Rena mutpengar! Det innebar att Kalmar läns kommuner och landstinget fick dela på ytterligare 480 miljoner kronor, av icke öronmärkta pengar. Vad dessa pengar sedan används till är osäkert. De kommunala bostadsbolagen har också ersatts med runt 37 miljoner kronor från Migrationsverket under 2015.

  Det innebär att kommunerna och landstinget erhållit drygt 1 miljard kronor under enbart 2015 för invandringsindustrin.

  Privata aktörer som driver asylförläggningar i länet skall heller inte glömmas bort. Vid en översyn efter årsskiftet fanns det drygt 40 asylförläggningar i länet. Flera av dem är relativt nystartade. Det finns också många väletablerade anläggningar som plockar ut väldigt stora belopp. Som exempel kan nämnas Moliljan i Hultsfred med cirka 43 miljoner och Guntorps Herrgård och Lundegård på Öland med runt 18 miljoner vardera. Totat har asylförläggningarna i länet erhållit ungefär 270 miljoner kronor.

  Migrationsverket har också köpt månadskort för cirka 4,5 miljoner kronor som delats ut gratis till asylsökande i länet under 2015. Ett annat företag i vårt län som fakturerar Migrationsverket stora summor är Bergkvara buss. Under 2015 fakturerade företaget hela 44 miljoner kronor till Migrationsverket.

  Etableringsreformen som infördes av Alliansregeringen under 2011 kostade under 2015 cirka 225 miljoner kronor i länet. Kostnader som om något år hamnar i knäet på länets kommuner.

  Riksrevisionen granskade Etableringsreformen under 2014 och rapporten visar på ett katastrofalt utfall. Endast 4-5 procent hade en egen försörjning när de lämnade reformen efter 24 månader. Riksdagens utredningstjänst kom nyligen med en utredning över hur stor andel av flyktingar, inklusive flyktinganhöriga som är helårsanställda eller företagare. Efter 8 år i Sverige uppgick det till 25 procent och efter 15 år hade andelen ökat till 34 procent. Vem tror att flyktinginvandringen kommer bli lönsam för Sverige?

  Det är hissnade summor som invandringsindustrin slukar varje år av våra gemensamma skattemedel, även på lokalnivå. Summorna kommer inte minska de kommande åren. Skattemedel som borde användas för att upprätthålla välfärden, stärka pensionerna, på utbildningar och kunskap, stärka svensk industri och vår konkurrenskraft i världen, samt att hjälpa flyktingar i deras närområden.

  Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.