Inte jag - men mina skor

Debatt Artikeln publicerades

ME-dagen

I dag, den 12 ma,j kan du mötas av hundratals skor på offentliga platser runt om i Sverige. Skorna symboliserar de miljoner barn och vuxna som inte själva förmår komma ut på grund av den svårt funktionsnedsättande sjukdomen ME. Millions Missing kallas kampanjen, som hålls över hela världen den 12 maj, internationella ME-dagen.

I världen räknar man med 17 miljoner ME-sjuka, i Sverige uppemot 40 000, vilket för Kalmar län motsvarar cirka 1 000 drabbade. Men egentligen vet ingen hur många de ME-sjuka faktiskt är. De flesta läkare saknar tillräcklig kunskap för att känna igen sjukdomen och ställa diagnos. Tyvärr medför det att många med ME ges felaktiga diagnoser och därmed även riskerar felbehandling. I Sverige finns det inte ens en handfull kliniker som tar emot ME-patienter. De som finns går på knäna av det enorma patienttrycket och de bristande resurserna.

Även forskningen är eftersatt. Man har ännu inte funnit någon bot mot sjukdomen, enbart hjälp att till viss del lindra och minska riskerna för försämring. Minimala forskningsresurser satsas, trots det stora behovet. MillionsMissing står även för de miljoner kronor som saknas till forskning för medicinsk behandling och framtida bot.

ME - även kallat ME/CFS - klassas som en neurologisk sjukdom och benämns ofta som neuroimmunologisk. Det är en sjukdom där både nervsystem, immunförsvar och energiproduktion är påverkade. Typiskt för sjukdomen är försämring efter ansträngning där kroppens symptom förvärras. Likaså en muskulär och kognitiv uttröttbarhet som är kraftigt funktionsnedsättande.

Sjukdomen kan yttra sig i olika svårighetsgrader. Många ME-sjuka är helt eller delvis hembundna och flera är även sängbundna. Majoriteten insjuknar i samband med infektion och hela livet förändras plötsligt. Kvinnor och män, barn och vuxna som inget hellre vill än att återvända till skolor, arbetsplatser, umgås med familj och vänner, ha en aktiv fritid, delta i samhället - men som tvingas leva osedda i sina hem. För att visa att vi finns, ställer vi ut våra skor.

Martin Milltegen, sekreterare RME Kalmar län.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.