Annons

Inför närakuter i Kalmar län

Närakuter
Publicerad 17 november 2018
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

När man är sjuk ska man lätt kunna få vård, nära och på rätt nivå. I de allra flesta fall finns rätt kompetens i primärvården. Distriktsläkarens allmänmedicinska kompetens, fysioterapeuten, psykologen eller distriktssköterskan kan var för sig eller som team runt patienten ge bästa möjliga vård.

Problemet är tillgängligheten. Allt för många patienter upplever att de inte kommer fram, även om de i första hand sökt sig till primärvården. Antingen ringer man sin hälsocentral och får beskedet att alla tider för dagen är fullbokade. Eller också ringer man 1177 och fastnar i en oändlig telefonkö.

Annons

Det är inte underligt att många då söker sig till sjukhusens akutmottagningar. Även om man kan få vänta länge och den läkare man till sist möter inte alltid är färdigutbildad, så har man ändå känslan av att vara inne i systemet och man känner trygghet i att i sinom tid få hjälp. Men på akutmottagningar tas i många fall fler prover och görs mer undersökningar än vad som är nödvändigt. Ibland läggs en patient in ”för säkerhets skull”. Det kan öka oron hos patienten, att det är något allvarligt man råkat ut för. Dessutom blir vården dyrare än nödvändigt.

För att rätta till detta vill vi kristdemokrater tillsammans med Moderaterna i landstinget vända på kuttingen och öka tillgängligheten i den nära vården. Vi vill under de närmaste åren öka antalet distriktsläkare, så att varje läkare ansvarar för runt 1 250 patienter, istället för beräknade 1 650 idag. På så sätt kan varje hälsocentral ta emot fler patienter varje dag och varje patient får mer tid. På längre sikt vill vi komma ned till omkring 1 000 patienter per läkare.

I Jönköpings län har man infört närakuter. Den modellen vill vi införa i Kalmar län.

Varje hälsocentral ska ha sin egen närakut under kontorstid. Det är dit man i första hand vänder sig, om man inte är så sjuk att man i stort sett behöver ambulanstransport till sjukhuset. På kvällar och helger finns närakuten på sjukhusorterna, där det idag finns primärvårdsjourer. På helgerna vill vi också ha närakut i Borgholm, Nybro och Vimmerby.

Systemet med närakut skulle öka tydligheten för patienten vart man ska vända sig. Med en tillgänglig närakut på den invanda hälsocentralen, om man inte är livshotande sjuk, skulle många onödiga besök på sjukhusakuten kunna avvärjas. Patienten skulle få vård nära och på rätt vårdnivå – och Region Kalmar län skulle kunna använda resurserna på ett bättre sätt.

Gudrun Brunegård (KD), oppositionsråd.

Annons
Annons
Annons
Annons