Inför Huskurage i Kalmar kommuns hyreshus

Debatt ,

Våld i nära relation är av regeringen klassat som ett folkhälsoproblem och har av världshälsoorganisationen WHO liknats vid en pandemi. Utsattheten för våld är ett enormt globalt problem och ett lika stort nationellt problem.

I Sverige dödas runt 20 personer varje år av sin nuvarande eller tidigare partner och den absoluta majoriteten av offren är kvinnor medan mördaren är man. Våld i nära relation handlar dock inte enbart om fysiskt våld utan även om andra former av kränkningar, begränsningar och förtryck. Naturligtvis kan våld i nära relation även innefatta samkönade relationer och det förekommer också att det är kvinnor som utövar våldet och män som är offer.

Våldet drabbar även barn som lever i hem där de tvingas bevittna våld eller själva blir utsatta för våld. Rädda Barnen beräknar att 200 000 barn lever i hem med våld i Sverige. Det motsvarar var tionde barn. Det här är barn som behöver bli synliggjorda och få stöd och hjälp. Där kan alla bidra och skapa en förändrad situation för barnen genom att agera! Samhället bör och kan agera på olika sätt.

Ett sätt som hyresvärdar kan agera på är genom att ge hyresgästerna verktyg för att agera, eftersom våldet ofta förekommer i hemmen.

Huskurage är ett sådant verktyg som redan ett flertal kommunala och privata hyresvärdar och bostadsrättsföreningar infört i sina hus. Idén om Huskurage kommer från en ideell förening med samma namn som har som mål att förebygga och förhindra våld i nära relation genom en policy som uppmanar grannar att visa omtanke och omsorg vid oro för att någon far illa.

Med Huskurage i bostadshuset vet utsatta att de kan få hjälp och de som utsätter vet att de inte får fortsätta utöva våldet i det tysta. De vet det eftersom grannarna har fått kunskap kring hur de ska agera. Grannarna vet att med en dörrknackning och ett samtal kan de förhindra fortsatt våld och stoppa det pågående våldet.

Att införa Huskurage är gratis. Det kan däremot kosta liv att inte agera. Därför har vi i Vänsterpartiet skickat en uppmaningen till ett flertal hyresvärdar i Kalmar om att införa Huskurage i just deras hyreshus.

Liselotte Ross (V) och Jens Körge (V), första och andranamn på kommunlistan i Kalmar.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.