Annons

I valet mellan ett bra och ett dåligt äktenskap

Landstingspolitik
”Vi har ett antal skarpa förslag som ger kortare vårdköer på sjukhusen, fler vårdmottagningar på mindre orter och bättre arbetsmiljö för landstingets medarbetare.”
Publicerad 7 september 2018
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Under den gångna mandatperioden har den rödgröna majoriteten S-V-MP styrt landstinget. Nu är det dags för byte anser dagens debattörer som vill att allianspartierna tar över ordförandeklubban efter valet.
Under den gångna mandatperioden har den rödgröna majoriteten S-V-MP styrt landstinget. Nu är det dags för byte anser dagens debattörer som vill att allianspartierna tar över ordförandeklubban efter valet.Foto: Paul Madej

Alliansens besked till väljarna är tydligt: Vi vill leda Landstinget i Kalmar län och den nya regionen tillsammans. Vi har dessutom presenterat en gemensam valplattform som ska ligga till grund för hur vi styr efter valet, givet att vi får väljarnas förtroende. Under valrörelsen genomför vi ett antal gemensamma kampanjaktiveter runt om i länet och syns ofta ihop i andra sammanhang. Under tolv år i opposition har vi kommit varandra nära och trivs väldigt bra tillsammans. Våra fyra partier har en gemensam värdegrund och står på individens sida mot byråkrati, systemtänkande och kollektivism. Vi förenas i tanken om individens frihet, förmåga och okränkbara värde.

Därför kan vi direkt börja genomföra vår politik för nära vård och korta vårdköer i ett livskraftigt Kalmar län redan dagen efter valet den 9 september.

Annons

Hur ser det ut i motståndarlaget? Till att börja med så finns det knappastt något lag för väljarna att ta ställning till. Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är tre sinsemellan ganska olika partier. När företrädaren för ett parti vill öppna upp stängda vårdplatser, tycker företrädaren för ett annat parti att det finns för många vårdplatser. När ett av partierna hyllar privata utförare, säger företrädaren för ett annat parti att läkarna som driver mottagningen drivs av girighet enbart, och borde förbjudas att verka. Och så kan man fortsätta.

De rödgröna partierna styr visserligen fortfarande landstinget tillsammans när du läser detta, men de har inte presenterat någon gemensam politik för hur de vill fortsätta styra efter valet. De har inte ens sagt att de vill fortsätta tillsammans. Det de trots allt lyckades få ihop gemensamt i våras, budgetriktlinjerna, har beskrivits som en lång önskelista som blandar stort och smått, utan prioriteringar och färdplan. De rödgröna har i år dessutom kritiserats av revisorerna för att deras budget har låg trovärdighet och inte fungerar som styrinstrument.

Christer Jonsson (C), landstingsråd.
Christer Jonsson (C), landstingsråd.Foto: Anders Johansson
”Våra motståndare gör inte heller några gemensamma utspel eller kampanjer ihop under valrörelsen. Det är nästan som om de inte vill synas ihop. S, MP och V verkar kort sagt inte ha tänkt igenom vad de ska göra efter den 9 september.”
”Christer Jonsson (C), landstingsråd.”

Våra motståndare gör inte heller några gemensamma utspel eller kampanjer ihop under valrörelsen. Det är nästan som om de inte vill synas ihop. S, MP och V verkar kort sagt inte ha tänkt igenom vad de ska göra efter den 9 september, eller med vem. Då blir startsträckan också längre innan man kommer igång efter valet och politiken man slutligen lyckas kompromissa fram blir sällan särskilt bra.

I ett läge där landstingets ekonomi är i fritt fall, vårdköerna har mångdubblats och notan för hyrpersonal rusar i höjden är det ett direkt oansvarigt agerande.

Alliansens gemensamma politik fokuserar på att öka tillgängligheten till god vård i hela länet. Vi har ett antal skarpa förslag som ger kortare vårdköer på sjukhusen, fler vårdmottagningar på mindre orter och bättre arbetsmiljö för landstingets medarbetare. Vi har en politik för den nya regionen, som ska ansvara för den regionala utveckling, där vi inriktar oss på att förbättra näringslivsklimatet, rusta upp infrastrukturen och stärka kompetensförsörjningen i länet. Allt för att skapa ett livskraftigt län och få mer resurser till exempelvis fler sjukvårdssatsningar och väg- och järnvägsupprustningar.

Situationen skulle kunna jämföras med två äktenskap: Ett där parterna trivs ihop, gärna går ut tillsammans och gör upp planer för framtiden. Och ett där parterna i hemlighet är tämligen missnöjda med varandra, drömmer sig bort till något bättre och lever separata liv. Vilket par skulle du lita på och ha förtroende för?

Landstinget i Kalmar län behöver ett nytt ledarskap som tar ansvar för sjukvården och länets framtid. Rösta på ett Alliansparti den 9 september!

Christer Jonsson (C)

Malin Sjölander (M)

Gudrun Brunegård (KD)

Pierre Edström (L)

Annons
Annons
Annons
Annons