Högre pris på plastkassarna en tänkbar lösning

Conny Hennermark

på debattartikel om plastkassar, publicerat 13 juni

Jo - Lars Dahlgren, handeln tar betalt för bärkassarna men ditt inlägg haltar på flera sätt. Först kan vi väl konstatera att överhuvud taget ta upp det här till debatt bevisar vilket verkligt i-landsproblem det här är. Visst har vi väl tyngre ämnen att diskutera, eller?

Nåväl, vi bär omkring reklam och har gjort det ända sedan kassen introducerades. Den enkla och självklara lösningen på det är förstås att man tar med sig egna neutrala. Billigt, bra återanvändande. Lathet gör förstås att de flesta trots allt väljer att köpa en kasse (så slipper man bland annat köpa extra soppåsar - dubbel användning alltså) - miljövänligt!

Reklamen finns där men du ska nog inte överskatta det värdet. Inte väljer jag plötsligt en ny butik för att jag möter en kasse på stan. Nej lite mer grund vill jag nog ha för mitt butiksval.

Priset som du nämner, där har du helt rätt. Finns ingen vara i sortimentet som har så hög bruttovinst och skulle det vara normen i butiken så skulle vi nog inte överhuvud taget att ha råd att handla. Det blir bra pengar för butiken när man tittar på årsbasis.

Kanske en lösning i rätt riktning vore att ta riktigt mycket betalt för kassarna. Man har ju diskuterat att de borde kosta minst fem kronor per styck. Det om något vore väl ett riktigt incitament för att ta med sig en egen. Men, för att få lite miljövänlighet i det här så skulle inte butiken få förtjänsten utan den ska gå in i en miljöfond.

Så det där med din slutkläm om alla reklamblad som sprids ut och kostar pengar. Den kostnaden tas förstås ut på varupriserna skriver du. Ja, har du något alternativ till det eller? Framtidsmässigt är jag personligen övertygad om att den här formen av marknadsföringen kommer att minska och kanske till och med försvinna. Lösningen heter förstås internet i någon form. Naturligtvis måste handlaren hitta en väg fram till oss konsumenter med sitt budskap.