Annons

Handeln - en brottsutsatt bransch

Handel
”Handeln måste vara en trygg plats för både kund och personal – och en otrygg plats för kriminella. När handelns funktion som mötesplats och arbetsgivare hotas, riskerar viktiga funktioner i samhället att försvinna.”
Publicerad 14 september 2018
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nu måste politiken agera, utvecklingen mot att butiker blir en allt osäkrare plats både för personal och kunder måste brytas. Dagens debattör kräver att politikerna i Sverige agerar mot den ökande brottsligheten.
Nu måste politiken agera, utvecklingen mot att butiker blir en allt osäkrare plats både för personal och kunder måste brytas. Dagens debattör kräver att politikerna i Sverige agerar mot den ökande brottsligheten.Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ökad utsatthet för hot och stölder har gjort brottsligheten till handelns viktigaste fråga. Många partier uppmärksammade inför valet hur den ökade otryggheten slår mot såväl invånare som företagare. Det är viktigt att det inte stannar vid tomma ord. Vill vi ha en levande handel i Kalmar län, krävs det att politikerna också agerar mot brottsligheten.

Handeln är en viktig motor för Kalmar län som omsätter 16 miljarder kronor och sysselsätter drygt 11 000 personer. Många av de som arbetar i handeln är unga personer som fått chansen till sitt första jobb. Utöver att handeln skapar många arbetstillfällen bidrar den också till att skapa attraktiva platser där folk vill vistas. Men en fungerande handel är inget naturtillstånd. Vi hör allt fler rapporter om hot och stölder som plågar handeln.

Annons

Handeln är en brottutsatt bransch. I Svensk Handels Trygghetsbarometer uppger mer än var fjärde handlare att de varit utsatta för stöld den senaste veckan. Var femte handlare har drabbats av hotfullt beteende från en besökare eller kund den senaste månaden.

Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel.
Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel.Foto: Bjorn Mattisson
”Det blir upp till våra folkvalda att ge polis och rättsväsende de resurser som krävs för att skapa en trygg handel i Kalmars län.”
”Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel.”

Fortsätter den här utvecklingen finns risken att handeln inte längre kan erbjuda den service och de arbetstillfällen som varje samhälle så väl behöver. Istället för att anställa fler medarbetare och utveckla nya koncept i butiken tvingas handeln öka sina investeringar i säkerhet. Totalt lägger den svenska handeln en halv polisbudget, 11 miljarder på säkerhetshöjande åtgärder i butiken. Det motsvarar cirka 30 000 heltidstjänster i handeln.

På vissa platser har utvecklingen gjort att handeln gått från att vara en arbetsplats som präglats av framtidsoptimism till att handla mer om överlevnad. Glädjen att gå till arbetet, byts ut mot en olustkänsla. För våra butiker handlar det om att minimera förluster då personal tvingas till sjukskrivningar och medarbetare väljer att byta karriär. Sveriges Radio rapporterade i förra veckan om en handlare i Vimmerby som har tröttnat på butiksinbrotten och en gång för alla överväger att stänga igen butiken.

Handeln måste vara en trygg plats för både kund och personal – och en otrygg plats för kriminella. När handelns funktion som mötesplats och arbetsgivare hotas, riskerar viktiga funktioner i samhället att försvinna. Det är en utveckling som är fullständigt oacceptabel.

Inför valet krävde Svensk Handel att vardagsbrotten ska tas på större allvar och lade fram flera skarpa förslag som flera partier ställt sig bakom. Flera politiska partier och lokala representanter lovar krafttag mot brottsligheten och det finns idag en tydlig majoritet för införande av ett tillträdesförbud, slopad straffrabatt och fler synliga poliser på våra gator och torg.

Detta är något som Svensk Handel och våra medlemsföretag varmt välkomnar. Oavsett vilken regeringsbildning vi får efter valet måste visa på handlingskraft och gå från vallöften till konkret handling. Det blir upp till våra folkvalda att ge polis och rättsväsende de resurser som krävs för att skapa en trygg handel i Kalmars län. Det krävs ett snabbt och resolut agerande – handelns företag har väntat tillräckligt länge.

Per Geijer, säkerhetschef Svensk Handel.

Annons
Annons
Annons
Annons