Guldfågeln arena - tuff match

Christina Fosnes (M) ,
Behöver Kalmar kommun ett fotbollslag i Allsvenskan. Dagens M-debattör förklarar varför Moderaterna ställer sig väldigt tveksamma till att kommunen köper Guldfågeln arena. 3 bilder
Foto:Patric Söderström/TT
Behöver Kalmar kommun ett fotbollslag i Allsvenskan. Dagens M-debattör förklarar varför Moderaterna ställer sig väldigt tveksamma till att kommunen köper Guldfågeln arena.

"Att som alternativ säga blankt nej till ett övertagande innebär att Kalmar FF går i konkurs vilket i förlängningen innebär att 120 miljoner skattekronor som Kalmar kommun har i borgensåtagande fryser inne."

Kalmar FF är ett av sexton allsvenska lag har hittills spelat 29 säsonger i Allsvenskan och blev Svenska Mästare 2008. Därutöver har FF blivit Svenska Cup-mästare tre gånger. Det är tuff konkurrens om att få vara ett av dessa sexton lag och jag tycker att det är viktigt att vi som stad nyper oss själva i armen ibland och funderar över vad det finns för mervärde för oss som stad och kommun att vi har ett lag i Allsvenskan, oavsett om vi är fotbollsintresserade eller inte.

Vi moderater vill att Kalmar ska kunna erbjuda vardagsidrott, friskvård, skolidrott, nischad sport, tävlingar på motions- och elitnivå för att på djupet vara den idrottsstad som vi genom olika event profilerat Kalmar med, där vill vi utöka sommarevent till att gälla året runt. Men för att leva upp till en idrottsstad värd namnet behöver vi ha schyssta lokaler och arenor utifrån behov med så goda villkor som möjligt. Där har vi lite att göra, minst sagt.

Det är inte bara Guldfågeln Arena som ska hanteras. Vi behöver ny simhall, ishall, multiarena, tennishall, innebandyarena och för att inte glömma den näst största idrotten i Sverige som är ridsporten, behöver ridhus ses över för att inte tak som är på fallrepet rämnar är snön kommer. Det finns behov att hantera inom de flesta områden där åtgärder borde ha varit prioriterade för länge sen. Kanske kan någon i den S-ledda majoriteten svara på varför så inte skett?

Vad gäller Guldfågeln Arena har vi moderater valt att erbjuda en alternativ lösning till det tvååriga hyreskontrakt som S, V och C presenterat som beslutsunderlag för kommunfullmäktige. Vi kan utifrån deras förslag konstatera att det finns ett ideologiskt dilemma där vi inte är överens med vänstersidan om att bästa lösning alltid är att kommunen eller staten blir ensam och totalitär ägare av det mesta i sin verksamhet. Att som alternativ säga blankt nej till ett övertagande innebär att Kalmar FF går i konkurs vilket i förlängningen innebär att 120 miljoner skattekronor som Kalmar kommun har i borgensåtagande fryser inne. 120 miljoner av skattebetalarnas pengar, går upp i rök. Det vore inte att ta ansvar enligt oss moderater.

Vi har föreslagit en kompromisslösning genom hyrköp/leasingavtal där Kalmar FF fastigheter AB avbetalar skulden till kommunen under 50 år, vilket motsvarar kommunens avskrivningstid på fastigheter. Genom vårt förslag får vi rådighet över fastigheten under leasingtiden där vi tillsammans med KFF kan utveckla goda förutsättningar för utvecklad verksamhet samt kvalitativ fotboll. Det vi nu ser fram emot och hoppas är att även S-ledningen är kompromissvillig där vi alla ser till att KFF får de bästa möjligheter att spela fotboll på allsvensk nivå inte bara i två år utan för lång, lång tid framöver.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.