Gratis buss till alla barn

Debatt Artikeln publicerades

Almedalen 2018

Klimatet kan inte vänta. Det är här och NU som valet om framtiden ska avgöras. Detta är ett ödesval och vi i Miljöpartiet de gröna vill bidra med lösningar för en bättre och mer hållbar framtid. Vi är visionära realister som vill se utmaningarna och hitta lösningarna för en lång tid framöver - för kommande generationer.

Vi måste sluta leva som om vi vore den sista generationen på jorden. Vi kan inte blunda för klimatförändringarna och säga att de kan lösas av någon annan - någon annan gång.

Vi måste våga fatta modiga beslut som gör det möjligt att leva hållbart här och nu.

En viktig del i att göra verklig insats för miljön och klimatet är att åka mer kollektivt.

Jessica Rydell (MP), landstingsråd.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Jessica Rydell (MP), landstingsråd.
”Miljöpartiet i Kalmar län vill införa gratis bussresor för alla barn och ungdomar året om.”
Jessica Rydell (MP), landstingsråd.

Med Miljöpartiet som pådrivande i landstingsmajoriteten har vi sett till att alla bussar i Kalmar länstrafik körs fossilbränslefritt, de flesta på biogas. Landstinget tar här sitt samhällsansvar och bidrar till mindre miljöpåverkan och mindre utsläpp av växthusgaser.

Med Miljöpartiet som pådrivande i regeringen har vi sett till att alla ungdomar får åka gratis med kollektivtrafiken hela sommaren. Det är en mycket god tanke som vi vill utveckla!

Miljöpartiet i Kalmar län vill införa gratis bussresor för alla barn och ungdomar året om. Vi vill att skolbarnen i årskurs 1-9 ska ha obegränsade resor med KLT inom sin hemkommun och att gymnasieungdomarna ska ha fria resor i hela länet.

Detta är en investering med många vinster:

Det innebär en ökad frihet för den unge, ett växande och ett ansvar för det egna livet. Det blir ett självbestämmande över när man själv vill träffa en kompis, stanna kvar en stund efter skolan, gå på sin träning eller vara med på annan aktivitet.

De vuxna behöver inte hämta och lämna med egen bil i samma utsträckning. De minskade småkörandet är en konkret klimat- och miljöinsats.

Kalmar län är i mångt och mycket ett glesbygdslän. Och inte minst för alla ungdomar som bor på landet skulle detta kunna ha en verkligt stor betydelse.

I förlängningen innebär det ett ökat resande vilket är bra både för kollektivtrafiken och den regionala utvecklingen. Vi måste kunna bo i hela länet, både i staden och på landet!

Att kunna resa fritt innebär fler möjligheter till mänskliga möten. Det blir enklare för våra ungdomar att komma ut och ses i verkliga livet, vilket naturligtvis är bra för både kropp och själ.

Den kanske viktigaste pusselbiten i detta är att vi "lär" våra barn att det naturliga och självklara sättet att transportera sig är kollektivt. När de blir vuxna ska det onödiga bilåkandet just vara onödigt och kollektivtrafiken är det man väljer vare sig man ska till stadsbiblioteket eller till kompisen i skogen.

Detta är en smart grön investering för vår framtid. Klimatet kan inte vänta. Inför fri kollektivtrafik för de unga! Nu.

Jessica Rydell (MP), landstingsråd

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.