Ge oss förnyat förtroende att styra Hultsfred

Debatt Artikeln publicerades

Politik i Hultsfred

Centerpartiet, Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet har sedan januari 2011 haft ledningen i Hultsfreds kommun. Äldreomsorgen hade under en längre tid kritiserats och vi kände ett tydligt uppdrag från väljarna att sätta den enskildes behov och önskemål i fokus.

Tre tydliga mål beslutades att arbeta utifrån:

# Att den enskilde påverkar sin vardag.

# Att den enskilde bemöts på ett respektfullt sätt.

# Att den enskilde känner trygghet i boendet.

Det började med att Hultsfreds kommun sökte statsbidrag ämnade för att höja kvalitén i äldreomsorgen som dåvarande socialminister, Maria Larsson (KD), tog initiativ till. Därefter har vi årligen avsatt utbildningspengar för att uppnå målen.

Utbildningar där hela personalgrupper går samma utbildning och på så sätt gemensamt kan göra skillnad i det vardagliga arbetet. Äldre som får hjälp av hemtjänst och på Särskilt boende har årligen i tio års tid fått ge sina synpunkter på hur de upplever äldreomsorgen, det senaste resultatet av sådan undersökning var det bästa på tio år.

Det är ett stort erkännande till personalen och deras chefer, att de ser och lyssnar till den enskilde individen. Det är också ett erkännande för en tydlig och målinriktad äldreomsorg som gjort skillnad. Det har också gjort skillnad för personalen som via senare resultat i medarbetarundersökningar uttryckt en ökad stolthet för sitt arbete samt känner en ökad delaktighet i sitt arbete.

Det är viktigt att arbeta och synliggöra de mjuka värdena och fånga upp känslor och hur äldre upplever sin situation. Vi ska alltid ta med oss att en sjuklig demens är en begränsad defekt i hjärnfunktionen och att kvarvarande hjärnfunktion, med rätt bemötande av omgivningen, kan fortsätta ge den enskilde ett förhållandevis bra och meningsfull vardag.

Vi vill fortsätta stimulera frivilligverksamheten och deras fantastiska insatser. Vi ska bemöta anhöriga på ett respektfullt sätt och samarbeta med dem. Vi söker nu väljarnas förtroende att fortsätta på den inslagna vägen att ge de äldre ett värdigt liv på ålderns höst.

Per-Inge Pettersson, C

Conny Daag, M

Monica Bergh, KD

Börje Helgesson, L

Carina Erlandsson, MP

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.