Ge oss ett mångkulturellt bokslut

Thoralf Alfsson (SD), ledamot kommunstyrelsen Petra Gustavsson (SD), ledamot omsorgsnämnden Carina Falkestad (SD), ledamot barn och Ungdomsnämnden ,

i debatt om migrationspolitik, tidigare inlägg 13 och 17 februari

Kalmar kommunalråds svar andas både irritation och ilska över att SD vågar ifrågasätta besparingar och det nya avtalet med Migrationsverket. Kommunalrådens svar innehåller vare sig fakta eller några siffror, däremot en hel del floskler och SD beskylls för att göra egna schablonberäkningar.

När kommunens budget klubbades i december yrkade vi Sverigedemokraterna bland annat på att ett mångkulturellt bokslut skulle upprättas. Om invandringen är så lönsam som majoriteten påstår så borde de välkomna ett bokslut. Men den viljan fanns inte hos kommunalråden utan förslaget röstades ner i kommunfullmäktige.

Kalmar kommun redovisar givetvis ekonomiska siffror men det innebär inte att man redovisar vad invandringen kostar. I Kalmar kommuns senaste årsredovisning finns inte en enda siffra angående kostnaderna för invandringen, inte heller några intäkter från Migrationsverket.

    Kalmar kommun erhöll under 2014 ersättningar på 61 103 087 kronor från Migrationsverket. Enligt Socialstyrelsen betalade Kalmar kommun dessutom ut 30 300 000 kronor i försörjningsstöd under 2013 till hushåll med en eller två personer utrikes födda. Försäkringskassan har under 2014 betalat ut 15 533 647 kronor i etableringsersättning till nyanlända i kommunen. Detta är inga schablonberäkningar utan kalla fakta från myndigheterna men det finns betydligt mer.

    Kommunalråden påstår sedan helt häpnadsväckande att stopp för invandringen inte innebär mer pengar till omsorgen. Vår slutsats är den motsatta! Om invandringen minskas så sjunker naturligtvis kommunens och statens kostnader. De skattemedel som frigörs kan sedan prioriteras om till andra verksamheter som skola, vård och omsorg.

    Sverigedemokraterna anser att hjälpen till flyktingar i huvudsak skall riktas till konflikternas närområden där miljontals människor finns i flyktingläger under svåra omständigheter. Dessa människor har inte pengar att betala flyktingsmugglare. Även i detta fall handlar det om att prioritera resurserna rätt så att hjälpen når så många som möjligt.

    Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.