Debatt: Ge Kalmarborna rätt till egen läkare

Debatt Artikeln publicerades

Primärvård

”Många invånare har en eller flera kroniska sjukdomar och för dem är fast vårdkontakt viktig för tryggheten, kvalitén och säkerheten. Det är frustrerande för människor att behöva berätta sin sjukdomshistoria från början, vid varje läkarbesök.”

I Kalmar kommun saknar närmare 20 000 invånare fast läkarkontakt. Det gör att det behöver anställas ytterligare 15 fasta läkare på hälsocentralerna. Det problemet måste lösas.

Läkarbristen är ett stort problem i Kalmar län. Trots olika insatser så har landstinget inte lyckats rekrytera fler egna läkare. Dagens debattörer vill nu att det ska vara lättare för den läkare som så önskar att starta egen verksamhet.
Foto: isabell Höjman/TT
Läkarbristen är ett stort problem i Kalmar län. Trots olika insatser så har landstinget inte lyckats rekrytera fler egna läkare. Dagens debattörer vill nu att det ska vara lättare för den läkare som så önskar att starta egen verksamhet.

Dessa 15 tjänster bemannas i dag delvis av stafettläkare/hyrläkare. Det ger en dålig kontinuitet, dålig arbetsmiljö och ibland dålig patientsäkerhet. Samtidigt har Sverige aldrig haft så många läkare som nu. Att det är brist på läkare i primärvården beror bland annat på att andelen läkare på våra sjukhus är högt. I exempelvis Danmark och Norge är en större andel av läkarna verksamma i primärvården, närmare människorna.

Landstinget i Kalmar län har nyligen gjort en undersökning bland invånarna i länet. Resultatet vissa tydligt att invånarna vill ha fast läkarkontakt. Många invånare har en eller flera kroniska sjukdomar och för dem är fast vårdkontakt viktig för tryggheten, kvalitén och säkerheten. Det är frustrerande för människor att behöva berätta sin sjukdomshistoria från början, vid varje läkarbesök.

”Vi vill öka möjligheterna för läkare, sjuksköterskor och andra personalgrupper att öppna privata hälsocentraler, där behovet finns.”

På hälsocentraler som bemannas av hyrläkare blir ofta arbetsmiljön sämre för den vårdpersonal som jobbar där. Sjuksköterskor får ta emot kritik från besökarna för att läkarkontakterna fungerar dåligt. Vi vill göra det mer attraktivt för läkare, sjuksköterskor och övriga personalgrupper att arbeta i primärvården.

Vi vill öka möjligheterna för läkare, sjuksköterskor och andra personalgrupper att öppna privata hälsocentraler, där behovet finns. Och de ska kunna göra det med samma ekonomiska förutsättningar som de landstingsdrivna.

Primärvården behöver byggas ut för att en större andel av sjukvården ska kunna ges utanför våra sjukhus. Vi vill därför satsa på den nära vården genom en ny primärvårdsreform. Det ska vara möjligt att träffa specialistläkare på hälsocentralen, inte bara på sjukhuset.

Kalmar kommun växer och får allt fler invånare. Primärvården behöver därför byggas ut. Exempelvis genom att landstinget kartlägger behovet för att bygga nya hälsocentraler i den planerade nya stadsdelen Södra staden. Om 20 år kan befolkningen ha fördubblats i detta område. I norra delen av Kalmar stad växer också nya bostadsområden upp. Även här behöver behovet av primärvård inventeras.

Vi vill att samarbetet mellan kommunerna och landstinget ska utvecklas med hemsjukvårdsteam som kan ge nära vård i hemmet. Detta kommer att resultera i att färre människor behöver läggas in på sjukhuset. Tidig behandling är viktig för att undvika akuta sjukdomstillstånd. Centerpartiet i Kalmar vill att skapa en nära vård, där möjligheten till en fast läkarkontakt är självklar.

Ingegerd Petersson (C), ledamot landstingsfullmäktige.

Bengt Thörnblad (C), ersättare landstingsfullmäktige.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.