Granska Försäkringskassans avslag på sjukskrivningar

Debatt Artikeln publicerades

Försäkringskassan

Det har riktats skarp kritik mot Försäkringskassans (FK) arbetssätt de senaste två åren. Många får avslag på berättigade sjukskrivningar. Arbetssättet anses av jurister som rättsosäkert.

Detsamma gäller hänvisningen till att det går att ta ett "Lätt och rörligt jobb" som anses vara möjligt för de flesta sjukskrivna oavsett diagnos. En process pågår i Högsta förvaltningsdomstolen som handlar om att dessa arbeten måste existera för att kunna hänvisas till. De benämns som "Fiktiva arbeten".

Det har ryktats om att handläggarna på Försäkringskassan får mera i lön efter hur många avslag de verkställt. Ett rykte som varit så osannolikt att det inte gått att tro på.

Dessvärre har det visat sig att det är sant. Ju flera avslag ju högre lön!!!!!!!! I vilken omfattning vet vi inte. Därför är det rimligt att alla avslag på sjukskrivningar och sjukersättningar som gjorts de senaste två åren bör granskas av relevant myndighet.

Det är angeläget att de som drabbats också överklagar de beslut som fattats.

Den trygghetslagstiftning som ska skydda dem som är mest sårbara, det vill säga de som är sjuka, får inte vara behäftad med godtycke och ekonomisk vinning för handläggarna.

Margaretha Lööf-Johanson, distriktsläkare Mörbylånga

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.