Från ordförandeklubba till munkavle

Debatt Artikeln publicerades
Under förra mandatperioden hade Vänsterpartiet ansvaret för, ordförandeklubban i, landstingets Psykiatridelegation, nu har partiet hamnat ute i kylan helt. Nu väntar fyra år med munkavle beskriver regionrådet Linda Fleetwood känslan.
Foto: Anna Tarnhuvud,Anna Tärnhuvud
Under förra mandatperioden hade Vänsterpartiet ansvaret för, ordförandeklubban i, landstingets Psykiatridelegation, nu har partiet hamnat ute i kylan helt. Nu väntar fyra år med munkavle beskriver regionrådet Linda Fleetwood känslan.

Regionpolitik

”Så efter åtta år med ordförandeklubba är det nu fyra år med munkavle. Men endast på beredningarna, för självklart ska Vänsterpartiet fortsätta att högljutt kämpa för en jämlik och jämställd region för alla.”

Det kanske kan låta bittert men främst av allt är vi i Vänsterpartiet oerhört tacksamma och även nöjda över att vi har varit med och styrt landstinget i Kalmar län i tolv år. Under dessa tolv år var vi med och gjorde vårt landsting till ett nationellt skyltfönster på många sätt och inom flera olika områden. Bästa sjukhus, högsta tillgängligheten, nöjdaste patienterna, godaste sjukhusmaten och dessutom flera regionala projekt som spridits i hela landet som till exempel Bättre vård, mindre tvång inom psykiatrin och Tobaksfri utmaning.

Från 2010 fick Vänsterpartiet ansvar för psykiatrin och ordförandeposten i landstingets första, och sista, psykiatridelegation. Det har varit åtta mycket givande år där vi fått bort avgiften vid psykiatrisk tvångsvård och beslut och byggande av nya psykiatrilokaler i hela länet.

Vi har även haft stort fokus på barn och ungas psykiska hälsa. Detta har lett till upprättandet av Barn och Ungdomshälsan och en avdelning för Anorexi och BulemiCentrum även i Västervik. Vi fick ansvaret för våra fyra folkhögskolor och utmaningen att utforma och leda en styrelse istället för de fyra styrelserna som fanns tidigare. Det var många som ogillade det, mest för att de var oroliga över att skolorna skulle förlora sina olikheter.

Linda Fleetwood (V), regionråd i opposition.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Linda Fleetwood (V), regionråd i opposition.
”Den nya majoriteten valde att se Moderaterna och Kristdemokraterna, som var kvar av den gamla borgerliga alliansen, som den enda opposition som räknades.”
Linda Fleetwood (V), regionråd i opposition.

Men tack vare den nya bildningsförvaltningen och styrelseledamöterna fortsätter skolorna att blomstra i sina olikheter samtidigt som de har tagit ett större och större samhällsansvar, inte minst med etableringskurser och sjukvårdssvenska. Fram till 2014 hade Vänsterpartiet ordförandeskapet i regionförbundets kulturberedningen och var med om att skriva regionens första Kulturplan, införa att 1 procent av landstingets nybyggnationer numera går till konstnärlig utsmyckning och att genomföra ett treårigt projekt för Kultur och Hälsa.

Efter valet det året fick Vänsterpartiet ansvaret för folkhälsan och fick leda det nya Folkhälsoutskottet där vi har ägnat fyra år att aktivt knyta ihop folkhälsoarbetet med kommunerna med stort fokus på jämlik hälsa för barn och unga och att förebygga självmord. Nu har vi en jämlikhetskommission för barn och unga och hundratals Första hjälpare i psykisk hälsa i hela länet.

Så självklart är vi stolta och nöjda över de år vi har fått vara med och styra, påverka och leda. I den nya politiska organisationen har tyvärr Vänsterpartiet inte någon plats alls i de olika beredningarna eller nämnderna. Detta för att den nya majoriteten valde att se Moderaterna och Kristdemokraterna, som var kvar av den gamla borgerliga alliansen, som den enda opposition som räknades och därmed fick de oppositionsplatserna. Av det rödgröna blocket är endast Vänsterpartiet kvar då Miljöpartiet åkte ur och Socialdemokraterna tog ett par steg högerut. Detta innebär, efter en del förhandlande, att Vänsterpartiet får sitta med och lyssna men inte uttala sig på hälso och sjukvårdsberedningarna.

Så efter åtta år med ordförandeklubba är det nu fyra år med munkavle. Men endast på beredningarna, för självklart ska Vänsterpartiet fortsätta att högljutt kämpa för en jämlik och jämställd region för alla. Vi kommer fortsätta träffa och lyssna på våra medarbetare, alla patientföreningarna och fackförbunden och besöka våra olika verksamheter. Vi kommer forma vår politik tillsammans med alla berörda och alla som är intresserade och vi kommer driva den i arbetsutskottet, i styrelsen och i fullmäktige. Tillsammans för en jämlik och jämställd region för alla, inte bara för några få!

Linda Fleetwood (V), regionråd i opposition.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.