Annons

Förhindra våld - viktigt för alla

Huskurage
Publicerad 24 augusti 2018
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

'Det finns något som heter Huskurage. Ett enkelt koncept för att stärka och göra tillvaron tryggare för människor som är utsatta för våld i hemmet. Vi har ofta talat oss varma för konceptet och blir därför både förvånade och besvikna när vi ser att polisen på vissa orter går ut i media och förkastar hela idén.

Vi vill därför förklara här vad Huskurage är och vad det inte är.

Annons

Hela idén bygger på en slags utökad grannsämja. Många som bor i lägenhet vet att det ibland är lyhört. Särskilt om det är gräl och bråk i någon lägenhet. Många har ibland haft någon granne som utsätts för systematiskt våld av sin partner. Ofta är det en kvinna och ofta finns det barn i familjen som också far väldigt illa.

Tanken med Huskurage är verkligen inte att du i dessa situationer ska klampa in till grannen i fråga och tala vederbörande vill rätta. Detta skulle vara att utsätta sig själv för fara. För att inte tala om det utökade hotet det skulle innebära för den utsatta grannen, våldet kan ju bli värre och eskalera om förövaren upplever att hon (för det är ju ofta en hon) har "skvallrat" för grannen.

Vad är då Huskurage, hur funkar det? Huskurage är en ideell förening med mål att förebygga och förhindra våld i nära relationer genom att ge grannar verktyg att agera när de misstänker att någon far illa. Det är ett enkelt sätt att med hjälp av informationsmaterial i trappuppgångar i hyreshus berätta för dem som bor där hur de kan agera och hur de inte bör agera i situationer där någon granne utsätts för våld i hemmet.

Det kan till exempel vara så enkelt som att säga hej och ta kontakt i ett läge när det är lugnt. Att ha en granne som en har bytt några ord och ett leende med i trapphuset eller tvättstugan kan vara en oerhörd trygghet, att veta att någon ser ens utsatta situation. Då kan det också vara lättare att ta kontakt i en situation som är lite mer skarpt läge.

Informationsmaterialet innehåller också telefonnummer till tex kvinnojour, polis och socialtjänst. Som lekman ska du naturligtvis aldrig ta på dig den rollen. Men med hjälp av Huskurages koncept kan du lära dig hur du kan agera som god granne. För människors trygghet, i hemmet.

På flera håll i landet jobbar kommunala bostadsbolag i samarbete med hyresgästföreningen med detta koncept och de gör det på en del ställen också tillsammans med den lokala polisen.

Vi tycker verkligen att det är något som vi i Kalmar kommun bör titta på och se hur vi kan utveckla i våra bostadsområden.

Leila ben Larbi (V)

Jens Körge (V)

Annons
Annons
Annons
Annons