Förenkla för första jobbet

Debatt Artikeln publicerades

Jobben

Gör det enklare för fler att få sitt första jobb! Det kräver Liberalernas riksdagskandidater Morgan Olofsson och Mathias Karlsson. Alldeles för många nyanlända står utanför den svenska arbetsmarknaden, inte minst i Kalmar län med 48,8 procent arbetslöshet bland dem som är födda utanför Europa. Kalmar har därmed den högsta andelen arbetslösa i denna grupp i landet.

I Kalmar är 48,8 procent av de inskrivna vid Arbetsförmedlingen födda utanför Europa. Över 67 procent av dessa saknar gymnasieutbildning. De fastnar i ett utanförskap. Det behövs nya typer av arbeten utan krav på förkunskaper

Att försörja sig själv är vägen till ett självständigt liv och till att komma in i samhället. Idag är det alldeles för svårt att komma in på svensk arbetsmarknad, inte minst för nyanlända. Därför vill Liberalerna göra det enklare för fler att få sitt första jobb.

Vi vill ge fler människor möjligheten att jobba och växa, få erfarenhet och kontakter med arbetslivet. Och lära sig språket, för det går ofta bäst på en arbetsplats. Inträdesjobb ska göra det billigare och enklare att anställa. Lönen är lägre än vad som annars gäller på arbetsmarknaden men högre än vad 2,1 miljoner svenskar över 19 år i Sverige lever på idag. Så lyfts personer ur bidragsberoende till ett första jobb så att individen kan forma sitt eget liv.

Tyskland har redan enklare regler för småföretag kring jobb. Hade vi samma system i Sverige skulle 100 000 fler ha jobb. Hur väl vi lyckas integrera personer med utsatt ställning på arbetsmarknaden avgör i sin tur Kalmars och Sveriges framtid.

Mathias Karlsson (L), riksdagskandidat, Kalmar län

Morgan Olofsson (L), riksdagskandidat, Stockholm, styrelseledamot Liberala företagare.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.