För barnens bästa så ska vi satsa på lojalitetspremie

Debatt Artikeln publicerades

Skolpolitik

Barnen är vår framtid. Det bara genom att investera i dem som vi kan försäkra oss om en långsiktig och stark social och ekonomisk tillväxt. Utbildningen är kanske det allra viktigaste.

Fler och fler lärare lämnar sina skolor för att höja lönen i en annan kommun eller byta till en friskola för att ha möjlighet att omförhandla sin lön. Det skapar en rörig situation för skolledningar och lärare. Men mest av allt är det eleverna som drabbas. Lärarflytten leder också till ökade kostnader för kommunen i och med nyrekryteringar, ökad arbetsbelastning för lärarna samt risk för försämrad måluppfyllelse.

Det är oftast yngre lärare som kan välja att byta kommun och arbetsplats, medan de äldre, som blir kvar på arbetsplatsen inte får någon del av löneglidningen. De erfarna lärarnas löner stiger inte i samma takt som de yngres.

Den S-ledda regeringen har visat att den inser vikten av läraryrket och genomförde under förra mandatperioden lärarlönelyftet. Men vi måste göra mer för att lärare inte ska behöva flytta för att få upp lönen. Det behövs en strategi för hur politiska beslut och arbetsgivarens lönepolitik ska bidra till att behålla lärare på ett och samma ställe. En lojalitetspremie för lärare som stannar på en och samma arbetsplats skulle vara en lösning.

Nyligen ställde jag en fråga om det här till utbildningsminister Anna Ekström. Det finns inget som är viktigare än våra barns utbildning.

Nermina Mizimovic (S), riksdagsledamot, Kalmar län.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.