Fokus på det viktiga - utbildning

Debatt Artikeln publicerades
Kalmar kommun måste bli en bättre skolkommun, dagens L-debattör vill att kommunen satsar mer på skolan än vad som görs idag och vill exempelvis se fler fristående skolor i kommunen.
Foto: JESSICA GOW / TT
Kalmar kommun måste bli en bättre skolkommun, dagens L-debattör vill att kommunen satsar mer på skolan än vad som görs idag och vill exempelvis se fler fristående skolor i kommunen.

Skolpolitik

”Flera partier vill avveckla eller kraftigt begränsa valfriheten i Kalmar. För många mindre skolaktörer i Kalmar skulle förslaget om vinstbegränsning tvinga dem att stänga. Vi liberaler försvarar valfriheten.”

Idag lämnar var sjätte elev i Kalmar högstadiet utan gymnasiebehörighet. Det är inte en likvärdig utbildning. Vi vill att alla barn och ungdomar ska ha samma möjligheter att uppfylla sina drömmar, Liberaler satsar därför alltid mest på utbildning och sätter skolan först. Kalmar kommun hamnar på plats 85 bland landets kommuner. Men när vi räknar med våra friskolor hamnar vi på plats 70.

Fristående skolor är alltså en tillgång för Kalmar. De visar tydligt att fler aktörer inom utbildning leder till högre kvalitet. Var tionde barn i Kalmar går i en fristående skola eller förskola som familjen själv har valt. Det tycker vi man ska få fortsätta med. Politiker ska inte sitta och välja vart eleverna ska gå i skolan.

Flera partier vill avveckla eller kraftigt begränsa valfriheten i Kalmar. För många mindre skolaktörer i Kalmar skulle förslaget om vinstbegränsning tvinga dem att stänga. Vi liberaler försvarar valfriheten. Vi vill förstärka kunskapen kring skolvalet, införa aktivt skolval och göra det lättare för fristående skolor att etablera sig i Kalmar.

Carl-Henrik Sölvinger (L), oppositionsråd.
Foto: privat
Carl-Henrik Sölvinger (L), oppositionsråd.
”Våra skolor måste ge tidigt stöd till barn och ungdomar som behöver extra stöttning men vi måste också bli bättre på att utmana alla barn, även de med särskilda begåvningar.”
Carl-Henrik Sölvinger (L), oppositionsråd.

Våra kommunala skolor ska vara lika bra eller bättre än våra fristående. Vi behöver duktiga och engagerade lärare, utan dem blir inte skolan den plats där elever växer och utvecklas till sin fulla förmåga. Vi vill fördubbla satsningen på utvecklingslärare, som är en viktig del i att utveckla undervisningen för alla elever. Att läraren får mer tid till att ta undervisningen till nästa nivå och tillsammans med kollegor ge eleven just det stöd som den behöver. För Liberalerna är det självklart att en bra lärare ska ha bra arbetsvillkor och bra betalt.

Elever är olika och har olika förutsättningar att lyckas. Våra skolor måste ge tidigt stöd till barn och ungdomar som behöver extra stöttning men vi måste också bli bättre på att utmana alla barn, även de med särskilda begåvningar. Liberalerna vill se förstärkningar av fokustid, lovskola, heltidsmentorer på högstadiet och att skolorna tillämpar en handlingsplan för särskilt begåvade elever. Alla elever har rätt att nå så långt de bara kan i skolan.

Förskolorna i Kalmar behöver kompenseras ekonomiskt för att barnen har längre dagar på förskolan idag än de hade för 10-15 år sedan. Dessa pengar skulle ge fler vuxna i verksamheten. Efter lång tid har vi fått även Socialdemokraterna att se detta och har nu lovat utökade resurser.

Gymnasieskolan har under lång tid slimmat verksamheten för att klara upp- och nedgångar i elevkullar. Nu går det inte att få ihop ekonomin längre utan att kvalitén blir lidande, elevpengen behöver därför höjas för att ge våra ungdomar en riktigt bra gymnasieskola.

Vi vill avslutningsvis satsa mer på studie- och yrkesvägledare för att fler elever, så tidigt som möjligt ska få stöd i att hitta sin egen väg. Vi vill också förbättra samordningen mellan högstadiets och gymnasiets studie- och yrkesvägledare för att ge alla elever bättre vägledning till rätt utbildning.

Carl-Henrik Sölvinger (L), oppositionsråd.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.