Annons

Fler schemalagda idrottstimmar för en välmående skola

Skolidrott
Publicerad 14 november 2018
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är väl känt att fysisk aktivitet och rörelse bidrar med en förbättrad allmänhälsa, stärkt mental förmåga och ökad kunskapsinlärning. Flera skolor i vårt land har konkreta erfarenheter av att mer fysisk aktivitet under skoltid leder till elevers förbättrade skolresultat.

De elever som framförallt halkar efter kunskapsmässigt samt hälsomässigt är inte sällan elever som lever i ekonomiskt och socialt utsatta sammanhang. Inte minst för dessa elever är det viktigt att skolan använder sig av kunskaperna om kopplingen mellan fysisk aktivitet och ökad inlärning när vi utformar skolans innehåll.

Annons

Flera goda insatser görs redan idag på många skolor. Ett exempel är att flertalet skolor har sökt statsbidrag för hälsofrämjande skolutveckling och inom ramarna för detta utökat antalet tillfällen då elever får ägna sig åt pulshöjande aktiviteter. Detta visar sig redan idag höja skolresultaten. Samtidigt finns det skolor som inte använder sig av denna möjlighet, och då uppstår en ojämlikhet mellan skolor.

Kristdemokraterna vill därför se fler obligatoriska schemalagda idrottstimmar i den svenska skolan. Vi konstaterar att våra elever har mindre schemalagd idrott än elever i många andra europeiska länder. Efter våra påtryckningar har regeringen gått med på att nu höja antalet idrottstimmar i grundskolan från 500 till 600 timmar.

Vi välkomnar ökningen av antalet timmar men konstaterar samtidigt att vi inte är nöjda. Kristdemokraterna vill gå ett steg längre än alla andra partier och öka antalet idrottstimmar till 700. Denna utökning av antalet idrottstimmar innebär i vårt förslag en minskning av antalet timmar för elevens val.

Vårt förslag innebär också att vi från ytterligare ett perspektiv tar oss an utmaningen med den ökade psykiska ohälsan bland barn och unga. Studier visar tydligt hur fysisk aktivitet bidrar till bättre psykiskt mående.

Sammanfattningsvis finns det alltför många vinningar med att ytterligare öka antalet idrottstimmar på alla skolor. Vi har inte råd att låta bli. Vi kommer därför fortsätta arbetet och ta ytterligare steg mot en mer välmående skola. Det är en av de bästa investeringar vi kan göra.

Jimmy Loord (KD), riksdagsledamot och utbildningspolitisk talesperson

Madeleine Rosenqvist (KD), ordförande i Mönsterås folkhälsoråd

Annons
Annons
Annons
Annons