Extremism och hat hotar oss

Laila Naraghi (S) ,

"Ska vårt län kunna utvecklas och vara långsiktigt attraktivt att leva i måste människor kunna vara sig själva här och få sitt människovärde respekterat. Oavsett bakgrund, kön och sexuell läggning."

Ofta när det talas om regional utveckling i vårt län handlar det om infrastruktur. Om vägarna, järnvägen och flyget. Efter många års kuskande mellan orter i vårt län, och mellan Kalmar län och andra delar av landet, är jag smärtsamt medveten om infrastrukturens brister. Det krävs rejäla satsningar. Och för detta krävs ett mer samordnat arbete från länets sida än vad vi tyvärr tidigare har sett.

Det måste helt enkelt bli enklare för folk att ta sig från en punkt till en annan. Det är också en av orsakerna till varför jag ihop med facket och SSU drivit att fler måste få råd med körkort. Vi ser nu resultat i regeringens satsningar på körkort. Den personliga mobiliteten är nödvändig för ett län som vårt. I grunden handlar det om jobben och att arbetsmarknaden ska fungera.

Ibland handlar den regionala utvecklingsdiskussionen även om frågor som ökad statlig närvaro. Vi socialdemokrater kämpade hårt för att Migrationsverket blev kvar i Högsby , att E-hälsomyndigheten flyttas till Kalmar och mot Alliansregeringens nedläggning av servicekontoret i Vimmerby . Det är lätt att konstatera att det är enklare att både behålla och få statlig närvaro hit när S har regeringsmakten än när det är centerpartister, moderater och kristdemokrater i regeringen.

Mycket arbete kvarstår. Staten måste förbättra sin närvaro här, inte minst den polisiära. En betydande del av de 10 000 nya polisanställda som regeringen nu satsar på, måste placeras i Kalmar län.

Hur viktigt infrastruktur, mobilitet och statlig närvaro än är, så är det inte svaret på allt. Diskussionen om vår regionala utveckling måste lyfta blicken.

Ska vårt län kunna utvecklas och vara långsiktigt attraktivt att leva i måste människor kunna vara sig själva här och få sitt människovärde respekterat. Oavsett bakgrund, kön och sexuell läggning.

På detta område har vi en bit kvar. Många är de, inte minst unga, som lämnat Kalmar län bland annat för att det varit svårt att vara sig själv här. De starka normer som råder om ”hur du ska vara” trycker ned och bidrar även till den psykiska ohälsan i länet.

Visst har det blivit bättre. När jag växte upp var det få som var öppet homosexuella. Nu vittnar HBTQ-personer om att det är mindre svårt att komma ut, även om det ofta inte är lätt. Familjer ser idag olika ut och det har de flesta vant sig vid. De förlamande könsrollerna förändras och jämställdheten går framåt, men alldeles för långsamt.

Idag startar Kalmarsund Pride som en kraftfull hyllning av kärleken och människovärdet. Pride ringer som en påminnelse om den ständiga kampen som krävs av den som bryter mot den alltjämt trånga normen. Pride har hjälpt länet att ta steg åt rätt håll, men visar också hur långt vi har kvar.

Det blev tydligt när lokala MUF-ordföranden jämförde Prideparaden med ”apor i bur” och en KDU-topp kallade Pride för ”perversa veckan”. Samtidigt breder högerextrema rörelserna ut sig. SD hyllar och inspireras av Trump. De delar varandras sexism, homofobi, rasism och lögner. Deras högerpolitik slår hårt mot folk. Här i länet styr SD i dagsläget med Centern, M och KD i Högsby. Är C berett att göra så på fler håll?

I sommar har vi kunnat se hur SD:s rötter, de öppna nazisterna, dykt upp på marknader och torg i länet. Hatet riktas mot alla som inte accepterar deras dravel om ”den ariska rasens överhöghet”. Och jag har tappat räkningen på hur många homofoba nazistklistermärken jag skrapat bort från lyktstolpar.

Jag älskar Kalmar län och är så glad över att ha fått växa upp här. Det finns en sådan potential i vår vackra del av Sverige, men ska vi lyckas med regional utveckling måste vi stoppa högerextremismen och det hat som riktas mot flera grupper.

Vi måste fortsätta arbetet för förbättrad infrastruktur och statliga satsningar här i länet. Parallellt måste vi stoppa fördomarna och hatet som breder ut sig. För vem ska vilja bo i ett auktoritärt Trumpistan á la SD? Och vem får till slut bo där?

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.