Ett övertagande av arenan säkrar inte Kalmar FF:s framtid

Carl-Henrik Sölvinger (L) ,
Foto:Pressbild/Mats Holmertz

på debattinlägg om Guldfågeln arena och Kalmar FF, publicerat 2 juni

Majoriteten säger sig söka en bred politisk enighet i arenafrågan. Därför är det mycket märkligt att övriga partier inte involveras förrän ett förslag redan ligger på bordet. Liberalerna har inte inbjudits att medverka i förhandlingarna och i god ordning utvärdera de olika alternativen. Söker man breda politiska lösningar så?

Vi är ett konstruktivt parti, vilket våra många bifallna motioner i kommunfullmäktige är ett kvitto på. Vi tar vårt väljaruppdrag på fullaste allvar vilket innebär att vi vill ha möjlighet att sätta oss in i frågeställningarna för att på bästa sätt fullt ut delta i kommunens utveckling.

Liberalerna har från börjat motsatt sig borgensåtagande i arenabygget, vi var aldrig en del av den breda majoritet som gick i god för Kalmar FF:s betalningsförmåga. Trots detta har Liberalerna tagit ansvar och kontinuerligt önskat åtgärder för att Kalmar FF ska få sin ekonomi i balans. Önskemål som inte fått gehör.

  LÄS MER: Allt om kommunens övertagande av arenan

  Här är Kalmar FF:s väg till den nya arenan

  Många av de summor som nämnts kommer vara föremål för förhandlingar mellan kommunen och Kalmar FF. Den kalkyl gällande kommunens kostnader som Liberalerna har tagit del av baseras helt på en kommande femårsperiod, samtidigt som man säger sig ha ett 50-årsperspektiv i ägandefrågan. Vad är låneräntan om 10 år? Hur ser underhållsbehovet ut då?

  Allsvensk fotboll är på inget sätt garanterat i Kalmar trots ett kommunalt övertagande av arenan. Ändå påstår den politiska ledningen att detta är enda sättet. Men trots ett bibehållet föreningsstöd, trots hyresfrihet och även om de lyckas sälja spelare för åtta miljoner kronor kommer KFF göra en miljonförlust 2017. Dessutom ska de prestera på fotbollsplanen. Att trots detta ta över arenan, tycker jag är dumt.

  Kalmar FF:s problem är inte över med ett övertagande och de kommer med stor sannolikhet behöva ytterligare stöd framöver. Hur lång tid tror du, Johan Persson, att det tar innan Kalmar FF behöver ekonomiskt stöd igen? Det var inte ens 2 år sedan vi hjälpe Kalmar FF förra gången. Vågar du lova att så inte blir fallet igen?

  Jag står fast vid att kommunen ska prioritera omsorg, utbildning och breddidrott över elitsatsningar.

  Carl-Henrik Sölvinger (L)

  Oppositionsråd