Ett Kalmar för alla

Debatt Artikeln publicerades
Vänsterpartiet lyfter miljöarbetet som en viktig valfråga i Kalmar. Partiet vill satsa på fler och tryggare cykelvägar, solceller och på utökad kollektivtrafik.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Vänsterpartiet lyfter miljöarbetet som en viktig valfråga i Kalmar. Partiet vill satsa på fler och tryggare cykelvägar, solceller och på utökad kollektivtrafik.

”Kommunens verksamheter ska minska klyftorna mellan människor i Kalmar, detta gäller hela kommunen. Ett jämlikare Kalmar är en förutsättning för utveckling av vår kommun.”

Vi i Vänsterpartiet är stolta över den utveckling som hela Kalmar kommun har haft under ett antal år. Tillsammans i den politiska majoriteten har vi lyckats göra Kalmar till en ännu bättre plats att leva på. Mycket vänsterpolitik har det blivit, men mer behövs.

Nu är det snart val och dags att ta nästa steg för Kalmar. Det är nu vi gör de viktigaste vägvalen och allt handlar om vilket samhälle och vilken kommun vi vill ha. Därför presenterar vi några viktiga punkter för ett jämlikare och rättvisare Kalmar.

Det handlar om en väl utbyggd välfärd med hög kvalitet som är avgörande för hur kommunen fungerar och människors möjlighet till ett bra liv. Därför måste vi bygga ut och garantera välfärden genom att utbilda och anställa fler personer i förskola, fritidshem, skola och omsorg.

Valet handlar om att försvara demokratin i vårt samhälle, också i Kalmar. Vi är det parti som står upp för mänskliga rättigheter. Vi vill fortsätta bygga en kommun för alla där solidaritet, mångfald och medmänsklighet genomsyrar alla verksamheter.

Valets stora fråga är att minska de stora ökande klyftorna mellan människor. Därför ska kommunen i alla verksamheter ha ett jämlikhetsperspektiv. Kommunens verksamheter ska minska klyftorna mellan människor i Kalmar, detta gäller hela kommunen. Ett jämlikare Kalmar är en förutsättning för utveckling av vår kommun, jämlika samhällen utvecklas mer.

Kommuninvånarnas skatter ska användas till det de är avsedda för såsom förskola, skola och omsorg. Det betyder stopp för vinstjakten i kommunal verksamhet. Då finns det inte plats för bolag som använder skattepengar till vinstutdelning som till exempel Norrlandia och Humana. Människors behov ska komma i första hand, inte jakten på den största ekonomiska vinsten.

Att ha ett jobb skapar delaktighet, trygghet och en ökad självkänsla. Vår utgångspunkt är att alla vill delta och ta ansvar för att bygga vår kommun. Vi välkomnar de som vill vara med! Vi vill ta vara på kompetens hos alla som flyttar till Kalmar. Vi behöver varandra.

Liselotte Ross (V), kommunalrådskandidat.
Foto: SUVAD MRKONJIC
Liselotte Ross (V), kommunalrådskandidat.
”Vi värnar hyresrätten genom förhandlad hyra och säger nej till marknadshyror som fördyrar och tvingar människor att flytta.”
Liselotte Ross (V), kommunalrådskandidat.

Vårt framgångsrika miljöarbete fortsätter och nu vill vi öka tempot. Fler solceller, fler och tryggare cykelvägar, mer kollektivtrafik och laddstationer för elbilar skapar en attraktiv och hållbar kommun. Klimat- och miljöfrågorna är kommunal kärnverksamhet.

Vi har i Kalmar arbetat framgångsrikt för att skapa jämställdhet mellan kvinnor och män. Heltid som norm, jämställda löner och jämställdhetssäkrad verksamhet är några exempel. Fortfarande finns orättvisor kvar vad gäller makt, utsatthet för sexuella trakasserier och fördelning av föräldraansvar och familjelogistik. Det är hela lönen och halva makten som ska gälla.

En likvärdig förskola och skola ska erbjuda alla elever samma möjlighet till kunskap, lärande och utveckling. Hög kvalitet, gratis frukost i skolan, mer undervisning om sex- och samlevnad. All skolverksamhet ska självklart vara avgiftsfri verksamhet, lönesatsningar för personalen är också viktiga. Allt detta kommer vi att arbeta för.

Vi vill garantera rätten till en bra bostad till en rimlig kostnad. Ett fortsatt starkt byggande och vi ser till att minst hälften av det som byggs är hyresrätter där Kalmarhem ska ta sitt ansvar. Vi värnar hyresrätten genom förhandlad hyra och säger nej till marknadshyror som fördyrar och tvingar människor att flytta.

Vi har gjort stora satsningar på kultur- och föreningsliv med sporthallar, platser för spontan lek och idrott och ökat föreningsstöd. Byteaterns nya lokaler växer fram och nya kulturkvarteret ska snart stå klart. En ny bad- och friskvårdsanläggning kommer allt närmare och en ny ishall måste byggas. Utveckling av biblioteken, utomhusbassäng i Smedby, avgiftsfri kulturskola och fler simskoleplatser är några av våra förslag.

Låt valet 2018 bli ett val då vi säger ja till ökad jämlikhet, jämställdhet, utbyggd välfärd, kunskap och ett tryggt öppet samhälle! Ger du oss förtroendet att fortsätta leda Kalmar så säger du ja till Ett Kalmar för alla! Den 9 september bestämmer du!

Liselotte Ross (V), kommunalrådskandidat.

Jens Körge, (V)

Leila ben Larbi (V)

Bertil Dahl (V), kommunalråd.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.