Ett hållbart jordbruk avgörande för miljön


Aina Hagberg, Thomas Lundberg och Daphne Thuvesson ,

Mänskligheten varnas! 15 364 forskare från 184 länder har skrivit under en appell om de allvarliga hot som finns mot planetens överlevnad. Det forskarna framhåller som de främsta problemen är fossila bränslen, avskogning, och dagens storskaliga jordbruk.

Miljöprofessor Johan Rockström är också mycket oroad. Inte minst över att utsläppen av växthusgaser i år ökar med 2,5 procent och än värre är att koncentrationen av växthusgaser i atmosfären stiger ännu snabbare. Det kan bero på att regnskogarna och haven inte förmår ta upp mer koldioxid.

I ekot den 14 nov konstaterar Rockström; Vi måste transformera på en skala som inte kan liknas vid något annat än en revolution, både när det gäller energi, hållbar mat, och våra värderingar, etik och livsstilar. 
Han menar att politikerna har en god vilja, men att de fortfarande inte förstått den omfattning av åtgärder och den snabbhet i genomförandet som behövs. Business as usual är enligt honom inte ett alternativ.

Livsmedelsstrategin som riksdagen antog i juni har alldeles för mycket av den varan. Men där framhålls nödvändigheten av fortsatt forskning runt jordbrukets hållbarhetsfrågor. Jordbruket har omfattande utsläpp av växthusgaser. I vårt län är de jämförbara med transporternas. Samtidigt är det inom jord- och skogsbruk man har möjlighet att binda kol i mark och växter. Är man riktigt effektiv kan man binda mer kol än de växthusgaser som släpps ut.

Meteorolog Per Holmberg diskuterar detta i en föreläsning, som refereras i Landbrukets Affärstidning. Han anser att binda kol i mark och växter är jord- och skogsbrukets främsta ekosystemtjänst, som man borde få bra betalt för. Folk och Frö instämmer.

Vi hoppas att alarmerande fakta om ökad koncentration av växthusgaser och om jordbruket som ett framtida katastrofområde får politiker att handla. Samla nuvarande kunskaper och utöka forskningen på hur kol binds in i mark och grödor vid olika brukningsformer! Vad kan till exempel plöjningsfritt jordbruk, naturbetesdrift och blandning av grödor, träd och buskar bidra med? Vilka grödor är effektiva på att ta upp koldioxid? Och vilka livsmedel blir resultatet av ett jordbruk inriktat på att binda kol i marken? 
Ökad kolbindning i marken ger även en bördigare mylla som tål perioder av torka och översvämningar bättre. Allt viktigare egenskaper i tider av klimatförändringar.

Folk och Frö deltog i ett rådslag om livsmedelsstrategin i vårt län den 6 december. Vi hoppas vårt läns aktörer engagerar sig för ett hållbart jordbruk som ökar kolbindningen i mark och växter.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.