Etniska bakgrunder hör till den mörka historien

Debatt Artikeln publicerades

Dagens Nyheter avslöjade att polisen i Skåne kartlagt romer i Sverige.

Tusentals människor, från tvååriga barn till sedan länge döda, är med i det register som Skånepolisen namngett ”kringvandrande.”
Avslöjandet har fördömts från alla möjliga håll, från vänster till höger. Folkpartisten och integrationsminister Erik Ullenhag kallade polisens registrering för olaglig och upprörande. Men ett parti utmärker sig i debatten, Sverigedemokraterna. Riksdagsledamoten Thoralf Alfsson menar på sin blogg att det är fullt ut acceptabelt att polisen registrerar människor utifrån deras etniska bakgrund. Alfsson gör kopplingar till hur polisen kartlägger kriminella mc-klubbar och islamister. Men Alfsson borde veta bättre: Mc-klubbar och islamister är inte etniska folkgrupper.
Det finns tydligen ingen som helst human förståelse för rättssäkerhet i Sverigedemokraterna. Att Thoralf Alfsson på fullaste allvar menar att det är acceptabelt att polisen kartlägger etniska grupper i Sverige är provocerande och fullständigt odemokratiskt. Det ger mig kalla kårar.
Hur skulle Sverige se ut om SD fick driva igenom sin rättspolitik med Alfsson vid rodret? Ska polisen föra register över svenska somalier? Iranier? Greker? Är det så att Alfsson vill ha ett register med namnet ”kurder” bland polisens analysfiler? Ska jag ingå i den trots att jag aldrig begått ett brott?
Det är häpnadsväckande att Alfsson inte respekterar att vi i Sverige inte för register över etniciteter, det är olagligt och med all rätta.
Polisens romregister omfattar en massa namn på oskyldiga människor, personer som aldrig varit i närheten av att bryta lagen. Polisens kartläggning, och även Alfssons syn på det hela, är skrämmande: man sätter ett likhetstecken mellan blodsband och kriminalitet. På sin blogg skriver Alfsson: ”hur skall polisen kunna förebygga brott om man inte får föra register över vissa kategorier av befolkningen som är överrepresenterad i brottsstatistiken?”
I Alfssons värld ska alltså den lilla oskyldiga flickan på två år belastas för vad andra människor har gjort. Hennes öde är förutbestämt på grund av hennes etniska bakgrund. Det är fullständigt oacceptabelt. I Sverige ska man bedömas utifrån sina gärningar, inte sin hudfärg. Men i Sverigedemokraternas värld ska alla medlemmar i en grupp stå till svars för en individs handling. Det är inte värdigt den svenska demokratin och dess medborgare.
Polisens registrering av romer är rasistisk, det är inget jag ofta slänger ur mig. Registret är en skandal för Sverige. Det är inte en acceptabel metod för polisen att hantera brott. Det är ren och skär rasism. Polisen måste granskas för sina kartläggningar och ansvariga måste ställas till svars. Och det borde även Alfsson våga erkänna. Kartläggningar av människors etniska bakgrunder hör till historien, i en tid då rasbiologi och rasism var rumsrent.
Ronja Ismail (FP)