Annons

Ekonomiskt stålbad gav miljoner i plusresultat

Kommunpolitik i Mörbylånga
”Det senaste årets kraftsamling där varenda sten har vänts på har skapat delaktighet, ekonomisk medvetenhet och bättre syn på hushållningen av medborgarnas pengar, vilket fortsatt ska genomsyra hela organisationen.”
Publicerad 24 april 2018 • Uppdaterad 25 april 2018
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I början av förra året upptäcktes ett underskott på 15 miljoner kronor i Mörbylånga kommuns totala budget, vilket medförde att 2017 blev ett ekonomiskt tufft år för kommunen. Tack vare engagerad och hängiven personal, i kombination med att majoritetens politiker vågat fatta tuffa beslut, har målet att istället gå 13 miljoner kronor plus uppnåtts med råge, med över fyra miljoner kronor, vilket ger ett plusresultat på 17,5 miljoner kronor.

Äppelvägens särskilda boende i Färjestaden har byggts ut med 16 nya platser, en av de satsningar i Mörbylånga kommun dagens M-debattörer lyfter fram som ett exempel på att sparande inte innebär stopp för investeringar.
Äppelvägens särskilda boende i Färjestaden har byggts ut med 16 nya platser, en av de satsningar i Mörbylånga kommun dagens M-debattörer lyfter fram som ett exempel på att sparande inte innebär stopp för investeringar.Foto: Sofia Hedman

För att komma till bukt med underskottet sjösattes åtgärder såsom besparingskrav, både kort- och långsiktiga. Underhåll av gator och fastigheter sköts fram ett år, tillfälliga inköps- och annonseringsstopp samt vakansprövning av lediga tjänster infördes. Allt för att få en budget i balans till 2018. En otroligt stark arbetsinsats från alla kommunens medarbetare har alltså lett till ett plusresultat på över två procent.

Annons

Det finns inget ont som inte för gott med sig. Det senaste årets kraftsamling där varenda sten har vänts på har skapat delaktighet, ekonomisk medvetenhet och bättre syn på hushållningen av medborgarnas pengar, vilket fortsatt ska genomsyra hela organisationen. Vad vi inom politiken särskilt vill framhålla är att det ekonomiska stålbadet inte påverkat kommunens välfärdsuppdrag nämnvärt. Mörbylånga kommun har länets lägsta arbetslöshet.

Henrik Yngvesson (M), kommunalråd i Mörbylånga.
Henrik Yngvesson (M), kommunalråd i Mörbylånga.Foto: Lars Johansson
”Nyligen passerade Mörbylånga kommun 15 000 invånare. Vi är expansiva och offensiva; de största kommunala investeringsprojekten i modern tid sker nu.”
”Henrik Yngvesson, kommunalråd.”

Vår hemtjänst och särskilda boenden tillhör rikets toppklass. Vi kan stoltsera med, enligt Socialstyrelsen, Äppelvägen som i dagarna slår upp portarna till 16 nya platser. På samtliga skolor har pulsbandsträning införts vilket vi nu ser effekten av i form av bättre resultat och mer fokuserade elever som förstår att de kan nå ett steg längre. Meritvärdet har höjts och målet är satt att klättra ännu högre i ranking som bästa skolkommun.

Nyligen passerade Mörbylånga kommun 15 000 invånare. Vi är expansiva och offensiva; de största kommunala investeringsprojekten i modern tid sker nu. Utbyggnaden av vatten- och avloppsnätet fortsätter längs östra och södra delen av ön, det supermoderna vattenverket i Mörbylånga påbörjas i år och högstadiet i Färjestaden är under upphandling. Hamnar saneras och fräschas upp. Mark planläggs och bostäder byggs.

Förra veckan togs första spadtaget för 14 nya bostadsrätter i fristående regi i Mörbylånga. I vår påbörjas även byggnationen av 24 nya hyreslägenheter på Preem-tomten i Färjestaden. Det är ettor och tvåor med hårt pressade hyresnivåer som passar många, inte minst ungdomar som söker sitt första boende. Genom effektivt arbete i MBAB har denna nyproduktion av hyresrätter kunnat finansieras helt med egna medel.

Under 2017 minskade ersättningarna från Migrationsverket då vänsterregeringen ändrade regelverket för att eftersöka kostnader gällande ensamkommande barn. Ersättningarna upphörde i princip helt vid årsskiftet 2017/18. Trots detta lyckades Mörbylånga kommun anpassa HVB-verksamheten, både lokal- och personalmässigt, för att bidra till en budget i balans, vilket har varit ett tufft uppdrag. Integrationsenheten har därtill utfört ett gediget arbete med de nyanlända i vår kommun genom anordnande av språkpraktik och SFI, med egen sysselsättning som ett tydligt mål.

Vi ser positivt på framtiden och utvecklingen av Mörbylånga kommun. Nyckeln till framgång är att skapa delaktighet hos kommunens medarbetare och bejaka den kraft de besitter, för att göra verksamheten ännu bättre vilket gagnar alla oss invånare. Vi måste fortsätta att vilja utvecklas som individer, som grupp, som samhälle, och som kommun. Då kommer vi tillsammans kunna göra Mörbylånga kommun till en ännu bättre plats att växa, leva och verka i.

Henrik Yngvesson, kommunstyrelsen, Carl Dahlin, vård och omsorg, Agneta Stjärnlöf, barn och utbildning, Günter Ruchatz, miljö och bygg, Eva Folkesdotter Paradis, integration och Ulrik Brandén, bostads- och fastighetsbolagen.

Moderata ordförande, Mörbylånga kommun

Annons
Annons
Annons
Annons