Dzenita Abaza söker nytt förtroende

Debatt Artikeln publicerades

Kommunpolitik i Kalmar

Jag har haft den stora förmånen att varit kommunalråd här i Kalmar under denna mandatperiod. Det har varit en fantastisk tid och jag vill börja med att tacka för förtroendet att ha varit heltidsengagerad politiker under dessa fyra år.

Redan då jag tillträdde hösten 2014 var det väldigt mycket positivt som hänt för vår kommun. Året därpå utsågs Kalmar till Årets Sommarstad, något vi sedan blivit samtliga år den här mandatperioden. Hade någon sagt för 20 år sedan att Kalmar skulle vinna denna titel, inte bara en, utan fyra gånger i rad hade man inte blivit trodd. Kalmar är idag en stad som är känd över hela Sverige. Vi arrangerar IronMan som blivit en verklig publikfest. I Krusenstiernska har det under ett decennium varje sommar spelats teater med några av Sveriges allra främsta komediskådespelare. Vi arrangerar Stadsfesten där invånare och turister kan lyssna till några av Sveriges främsta artister helt gratis.

Som kommunalråd har jag bland annat haft ansvaret för trygghet, integration och tillgänglighet. Kalmar är en av landets tryggaste residensstäder, och ska fortsätta att vara det, och bli ännu tryggare. Nyckeln är samarbetet mellan polisen, näringslivet och kommunen. Kalmar ska vara en säker plats att leva på och att invånarna ska kunna känna sig trygga och uppleva livskvalitet i en växande och utvecklande kommun. I budgeten satsar vi trygghetsskapande på bland annat att förstärka gatubelysningen, och på fortsatta belysningsåtgärder på landsbygden, vi har permanenta systemet med ordningsvakter i centrala Kalmar, under hösten 2017 inrättades en trygghets- och larmcentral på nya brandsstationen i Kalmar.

Integrationen är en av detta vals viktigaste frågor. Vi vet att vi här har stora utmaningar framför oss men också stora möjligheter. Vi bor i en landsända där vi blir allt äldre och där allt färre ska försörja allt fler. Ska vi i framtiden klara av att få personal till våra äldreboende, till förskolor och skolor, då måste helt enkelt integrationen fungera.

Jag tog också initiativet till att starta upp ett integrationsråd i Kalmar kommun där bland annat politiker, frivillig organisationer, studieförbund och näringsliv träffas för att diskutera hur vi rent konkret ska jobba med att förbättra integrationen.

Som kommunalråd har jag satsat mycket för att förbättra tillgängligheten i Kalmar. En funktionsnedsättning blir ett funktionshinder först när det finns brister i miljön eller i en verksamhet. Kalmar har lagt ner mycket resurser för att få bort enkelt avhjälpta hinder. Vi ska helt enkelt vara den tillgängliga staden! Vi har gjort mycket och vi jobbar vidare. Funktionshinderpolitiken är för mig också en rättighets- och jämlikhetsfråga.

Jag inledde med att tacka för förtroendet att ha varit kommunalråd i Kalmar under fyra år. Nu siktar vi framåt. Den 9 september väljer du din, Kalmars och Sveriges väg in i framtiden.

Dzenita Abaza (S), kommunalråd

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.