Det handlar om insyn eller inte

Christina Fosnes (M) ,

Johan Persson (S) och Anders Andersson (C) är upprörda över en intervju i Barometern.

De båda anser att det råder öppenhet i Kalmar, jag citerar: Kalmar kommun är en av landets mest öppna och tillgängliga kommuner. Det säkerställs inte minst av ett medielandskap där vi har en unikt bred mångfald av medier. Det tycker vi är positivt.

Låter faktiskt luddigt och obegripligt i mina öron. Vad menar de?

1. Det stämmer att jag efterfrågat mer och grundlig ekonomisk redovisning för Kalmar Flygutveckling AB. Vad har gått till marknadsföring respektive understöd? Jag ska kunna fråga efter information, enligt dem båda. Gäller det bara viss information?

2. Minskar insynen när fler beslut tas i utskott i stället för i nämnde, frågade journalisten. Jag svarar att insynen kan påverkas. Nämnder har en helt annan öppenhet medan planutskottet tvärtom är stängt för all öppenhet och saknar dessutom ersättare. Där drar jag helt enkelt inte samma slutsats som Persson och Andersson.

3. I artikeln herrarna refererar till resonerade journalisten och jag ifall ändringen i kommunallagen från för ökad insyn i kommunala bolag, privat, helt eller delvis ägda kan ha påverkat majoritetens krav på pappersstämmor innan årsskiftet. Jag uteslöt inte att ändringen kan ha bidragit till pappersstämmor istället för bolagsstämmor.

4. Persson och Andersson är indignerade över att jag anser att höjningen av en delegation till 50 prisbasbelopp på ett bräde var mycket. Exploateringschefen har sedan kommunstyrelsemötet förra veckan fått möjlighet att sälja för belopp om 2 225 000 kronor vid varje tillfälle mot tidigare 890 000 kronor. Återigen handlar det om insyn och möjlighet att yttra sig. Moderaternas förslag var en ökning av delegation till 1 112 500 kronor, vilket jag anser bör vara en mer rimlig nivå.

Var för sig är detta små detaljer. Sammantaget tecknar förändringarna en bild av allt större slutenhet. Jag får intrycket att Socialdemokraterna i sin toppstyrda organisation tillsammans med C och V börjar uppfattas som svajiga. Börjar fernissan krackelera?

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.