Det går inte att säga pass

Bertil Dahl (V) Liselotte Ross (V) Jonas Friberg (V) Leila ben Larbi (V) Samim Ahmed (V) ,

Vi blir med jämna mellanrum påminda om den ojämna fördelning av makt och möjlighet att kunna forma sina liv som finns mellan olika grupper i samhället, inte minst mellan kvinnor och män. Nu ser vi alla avslöjanden inom de flesta samhällsområden av sexuellt våld och maktutövande av män med makt mot kvinnor. Antagligen är det toppen av ett isberg. Det är ett våld som måste upphöra, men det krävs också nu som tidigare grundläggande förändringar av vårt samhälle och våra värderingar. Jämställdhetsarbetet måste ännu kraftigare genomsyra hela samhället.

Mycket har gjorts och arbetet pågår på många håll. Många kommuner och landsting jobbar systematiskt med frågorna. Kalmar kommun har i många år arbetat framgångsrikt med att bli en jämställd arbetsgivare/arbetsplats, bedriva en jämställdhetssäkrad verksamhet och också för att hela kommunen ska ta stora steg mot en rättvisare och mer jämställd kommun.

Det betyder en jämn fördelning av makt och inflytande, en jämn fördelning av ansvaret för barn och hem, frihet från våld och andra övergrepp och helt enkelt samma möjligheter att forma sina liv oavsett vilket kön en tillhör. Det handlar om mänskliga rättigheter, arbetet fortsätter!

Vi ser nu också kraften i den rörelse som växer där mängder av kvinnor ger sin bild av verklighetens jämställdhet och sexuella förtryck, berättar och kräver förändring.

Det finns många exempel på detta även i vår del av landet. Nu måste vi få till fler konkreta åtgärder. Våld och maktstrukturer måste upphöra.

Arbetet med verklig jämställdhet måste prioriteras starkare på alla områden inte bara på platser där vi förväntar oss en viss jargong. Det handlar om rättvisa och om att vår kommun och region ska utvecklas och då är jämställdhet en av grundförutsättningarna.

Det betyder att arbetet med värderingar och kunskap måste finnas på alla arenor och i alla delar av livet. Det är ett gemensamt ansvar för både män och kvinnor. Männen har ett speciellt ansvar. Vi lägger inte en kollektiv skuld på män, men männen får inte vara tysta utan ta debatten och säga ifrån. Det går inte att säga pass i jämställdhetsfrågorna.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.