”Det finns en oroväckande antisemitism som gror i delar av Sverige”

Niklas Cedergren och Maria Hammarström ,

Hot och trakasserier måste stoppas

Det erkända Simon Wiesenthal-centret i Los Angeles listade nyligen de tio värsta antisemitiska händelserna i världen under 2014. På en föga smickrande sjätteplats kom Sveriges andre vice talman Björn Söders uttalande om judar och svenskhet, om att man måste skilja på medborgarskap och nationstillhörighet.

En studie från Anti-Defamation League (ADL) som publicerades förra året visade att Sverige är ett av världens minst antisemitistiska länder. Men Willy Silberstein, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism, påpekar att det finns undantag. Det finns en oroväckande antisemitism som gror i delar av Sverige - framförallt i Malmö.

I Malmö har människor trakasserats på grund av att de värnar sin judiska identitet. Trakasserier har skett på öppna gator och torg, på skolor, utanför synagogan och vid enskilda individers hem. Många av de 1500 judar som bor i Malmö vågar inte visa eller berätta att de är judar. En del har till och med tvingats att flytta.


    Problemet i Malmö är känt sedan länge. Redan 2011 gjorde Sveriges Radio P4 Malmöhus ett reportage inte helt olikt det som SVT:s Uppdrag granskning visade i förra veckan. Men de allvarliga problemen är äldre än så.


    Nu har synagogan i Malmö satt upp ett stängsel runt fastigheten. Och vakter är inkopplade. De flesta hoten och trakasserierna sker när människor tar sig från och till synagogan. 
Mellan 2013-2014 anmäldes 137 hatbrott i Malmö och mer än hälften riktades mot den judiska befolkningen. Det har aldrig blivit en fällande dom.

    I Uppdrag gransknings reportage frågade reportern samordnare på hatbrottspolisen i Malmö, Thomas Bull, följande fråga:
 I praktiken så verkar det som att man kommer undan med de här kommentarerna?
 Det kan man göra, ja, svarade Bull.    Antisemitismen är underbyggd av religiösa och/eller politiska föreställningar vars själva andemening är kränkande mot de mänskliga rättigheterna. Det är därför upp till både det politiska etablissemanget och civilsamhället, både sekulärt och religiöst, att gemensamt motarbeta de kalla vindar som blåser över delar av Sverige idag. Det är oacceptabelt att människor inte kan visa sin identitetstillhörighet på grund av rädsla för hot, kränkande behandlingar och trakasserier.

    Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.