Det är vi som är vården

Debatt Artikeln publicerades

Sjukvård

Sjukvården är en viktig fråga i valrörelsen. Media skriver om bristen på sjuksköterskor, stängda vårdplatser och växande vårdköer. Allt fler medarbetare lämnar idag sjukvården. Vårdförbundets 114 000 medlemmar är legitimerade barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor. Vi är vården.

Villkor

Vi behöver ett hållbart yrkesliv. Det betyder hälsosamma arbetstider - inte dubbelpass, mycket övertid och beordrat arbete. Vi behöver en arbetsmiljö med rätt bemanning, en arbetsbelastning som är rimlig över tid, samt ett ledarskap som visar oss tillit. I vårt samhälle ska ingen bli sjuk av att vårda andra.

Vi behöver en livslön som speglar vår kunskap. Erfarenhet och kompetens måste löna sig, genom god löneutveckling över hela yrkeslivet. Vi arbetar i kvinnodominerade yrken i den offentligt finansierade sektorn. Strukturellt snedfördelade löner är en viktig jämställdhetsfråga.

Yrke

Vi våra yrken är samhällsbärande. Vi väljer att arbeta inom vården för att kunna hjälpa andra människor. Vår yrkesetik utgår från alla människors lika värde. Vi jobbar för en jämlik vård i världsklass.

Vi behöver inte bara fler nyutbildade kollegor. Det är även stor brist på specialistsjuksköterskor. Vidareutbildningen borde därför ingå i anställningen. Idag saknas reglerade specialistutbildningar för barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Det är dags att uppgradera - och finansiera - våra yrken.

Vård

Vi behöver en nollvision för svensk sjukvård. Ingen ska dö i kö eller falla mellan stolarna. Socialstyrelsens analys visar att problem med kompetensförsörjningen påverkar patientsäkerheten. Vi behöver satsningar på omvårdnadsforskning och innovationer, investeringar i e-hälsa och digitalisering. Vi vill bidra till övergången till en Nära Vård, där primärvård, kommunal hemsjukvård och högspecialiserad vård verkar i samklang.

Den 9 september går vi till val i Sverige. Nu är det dags att politikerna prioriterar arbetsvillkoren i vården. Då kommer Vårdförbundets medlemmar att vilja och orka stanna kvar - för utan oss stannar vården.

Tora Elfversson Dahlström/ för styrelsen för Vårdförbundet, avdelning Kalmar län.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.