”Det är ett systemfel inom vattenförvaltningen”

Debatt Artikeln publicerades

Replik i debatt om vattenvård, tidigare inlägg 11 och 19 mars.

Thomas Carlzon och Irene Bohman framför att Vattenmyndighetens arbete är demokratiskt och utgår från vad riksdag, regering och EU har beslutat. Detta är en sanning med väldig modifikation. I verkligheten är det en ramlag och myndigheterna fyller ramen med vad de önskar. Möjligheten för verksamhetsutövare att påverka är i princip obefintlig och samråden är i realiteten ett spel för galleriet. Det är en utopi att tro att verksamhetsutövare skulle orka göra alla de omfattande utredningar som fordras för att regeringen ska ändra en felaktig avvägning Vattenmyndigheten gjort.

Thomas Carlzon och Irene Bohman gräver fullständigt ner sig i byråkratiträsket och behöver komma ut i verkligheten för att se kraftigt modifierade vattenförekomster och personligen förklara hur det kommer att bli om det inte är KMV (KMV=kraftigt modifierat vatten är en vattenförekomst som har förändrats på ett mycket omfattande och permanent sätt).

Vattenmyndigheten har helt fokuserat på byråkrati, därför har det knappt skett något åtgärdsarbete på de 18 år sedan EUs vattendirektiv tillkom. Vattenförekomster som i praktiken är kraftigt modifierade måste givetvis också juridiskt vara kraftigt modifierade.

Thomas Carlzon och Irene Bohman framför att Vattenmyndigheten i regeringsuppdraget sett över 4 000 av 26 000 vattenförekomster och att det utgår från likabehandlingsprincipen. Vid genomgång av Vattenmyndighetens rapport 2 framgår att Vattenmyndigheten i princip inte gjort någonting senaste året mer än att utse miljökvalitetsnormer för vissa storskaliga kraftverk. Vattenmyndigheten står och stampar i byråkratiträsket. Förenklingar är ett måste. Att det skulle vara likabehandling är inte sant. Det pågår en förfärande diskriminering av småskalig vattenkraft där stora kraftverk favoriseras och ges företräde.

EUs vattendirektiv tillkom år 2000. År 2027 är slutdatum när alla åtgärder egentligen ska vara slutförda. Det är bara 8 år kvar och ännu har Vattenmyndigheten i princip inte ens börjat KMV-klassa vattenförekomster. Det stora procenttal, 70 procent procent, som Thomas Carlzon och Irene Bohman framför avser undantag för storskalig vattenkraft och avser 70 procent undantag i 658 vattenförekomster av totalt 26 000 vattenförekomster. En mer rättvisande bild som förstås är undantag i 1,8 procent av alla vattenförekomster. Således i princip ingenting och vem som helst utomstående betraktare inser att det är ett systemfel inom vattenförvaltningen.

Magnus Edvinsson, ordförande Alsteråns Kraftverksförening.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.