Annons

Det är allvar nu

Kommunpolitik i Mörbylånga
”Att blunda för problemen som finns i samhället och intala sig att det sker inte här, det handlar inte om mina barn….det är att stoppa huvudet i sanden.”
Publicerad 16 oktober 2018
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Drogmissbruk är inte längre ett storstadsproblem. Dagen debattörer lyfter problemen med droger och drogförsäljning i Mörbylånga. Ett problem, kräver dagens debattörer, som inte får sopas under mattan.
Drogmissbruk är inte längre ett storstadsproblem. Dagen debattörer lyfter problemen med droger och drogförsäljning i Mörbylånga. Ett problem, kräver dagens debattörer, som inte får sopas under mattan.Foto: Robin Haldert / TT

Vuxensamhället måste hjälpas åt för att våra barn och ungdomar ska få en drogfri uppväxt. Vi har ett gemensamt ansvar!

Att blunda för problemen som finns i samhället och intala sig att det sker inte här, det handlar inte om mina barn, det är att stoppa huvudet i sanden.

Annons

Vi måste också slå hål på myten att det är barn till ensamstående föräldrar eller nyanländas barn som faller för frestelsen med droger, nej, det kan vara vilka ungdomar som helst, dina egna eller grannens!

Redan 2015 kom de första alarmerande signalerna gällande ungdomarnas drogvanor genom en kartläggning i årskurs9 och år 2 i gymnasiet.

Bland annat visade kartläggningen att en del föräldrar (14 procent) tyckte det var ok för barnen att dricka alkohol i årskurs 9.

Flera hade blivit erbjudna att prova eller köpa narkotika i årskurs 9 och år 2 på gymnasiet. Fler hade även provat på narkotika i år 2 på gymnasiet, då ligger siffran näst högst i länet när det gäller de som brukat narkotika de senaste 12 månaderna.

Ytterligare en kärnindikator var andelen elever i årskurs 9 som uppger att de berusat sig vid 13 års ålder eller tidigare. Även denna fråga ändrades vid formulärjusteringen 2012, men oavsett detta kan ändå konstateras att andelen elever som haft en tidig berusningsdebut tydligt sjunkit under 2000-talet (CAN-rapporten från 2017)

En stadig ökning av rökning bland våra ungdomar ses, nu är det framförallt bland pojkarna som det ökar. Här behövs insatser som stoppar upp detta då många ser att rökning kan vara en inkörsport till att prova narkotiska preparat.

I Mörbylånga kommuns folkhälsoplan finns tre prioriterade målområden att arbeta med:

• Psykisk hälsa och välbefinnande

• Drogfri uppväxt

• Hälsofrämjande levnadsvanor

Annons

Tidigare nämnda kartläggning var anledningen till att drogfri uppväxt blev ett prioriterat område. Vårt mål är att antal barn och ungdomar som börjar använda droger ska minska.

”Ungdomarna finns mitt ibland oss och där finns även de onda krafterna som marknadsför och säljer droger i skymundan åt våra ungdomar.”
Eva Folkesdotter Paradis (M) ordförande i Folkhälsorådet.
Eva Folkesdotter Paradis (M) ordförande i Folkhälsorådet.Foto: Katja Johansson
”Eva Folkesdotter Paradis (M) ordförande i Folkhälsorådet, Mörbylånga kommun”

Med droger menas tobak, alkohol, narkotiska preparat och dopningspreparat.

Vad gör då skolan?

Inom skolan erbjuder elevhälsan samtliga elever i årskurs 8 hälsosamtal som även tar upp tobak, alkohol, dopning och narkotika.

Skansenskolan och fritidsgårdarna har tobaksfri skoltid och en konkret handlingsplan mot tobak för ungdomarna.

Tobaksfri duo är ett samarbete mellan skolan och folktandvården. Eleverna skriver här på ett kontrakt tillsammans med en vuxen där de lovar att vara både rök- och snusfria i tre år framåt.

Alla skolor med årskurs 6 till årskurs 9 kommer under hösten 2018 få ANDT på schema, (Alkohol, Narkotika,Doping, Tobak).

Allt för att öka kunskapen och medvetenheten hos ungdomarna. Målet är också att få till en attitydförändring gällande inställningen till droger, framförallt cannabis.

Vi har även ett kommunöverskridande samverkansarbete ”För ett drogfritt Öland” mellan Borgholms kommun, Mörbylånga kommun och Ölands kommunpolis. Bland annat ansvarar gruppen för drogförebyggande utskick flera gånger per år till föräldrar med barn i årskurs 6- 9.

I gruppen ingår även representanter från kommunernas skolor och Ölands friskola. Till stöd för gruppens förebyggande arbete finns även Länsstyrelsens samordnare för ANDT.

Annons

Fritidsgårdarna och förebyggande teamet arrangerar aktiviteter vid skolavslutningar och vid riskhelger. Man har även försökt att få igång föräldrarvandringar vid dessa tillfällen, dock utan större resultat.

Ser vi till arbetet i sin helhet så görs mycket från kommunens och polisens sida…men det behövs mer!

Mer engagemang från vuxensamhället där föräldrar, mor- och farföräldrar och grannar finns. Ungdomarna finns mitt ibland oss och där finns även de onda krafterna som marknadsför och säljer droger i skymundan åt våra ungdomar.

Lyssna, titta, lukta och lägg dig i…fråga och var nyfiken när du märker att något är tokigt.

Nu är det dags att vi alla hjälps åt och skapar en drogfri uppväxt för våra barn och ungdomar!

Eva Folkesdotter Paradis (M) ordförande i Folkhälsorådet, Mörbylånga kommun

Kristina Sjöström (S) ledamot

Jeanette Lind (KD), ledamot

Annons
Annons
Annons
Annons