Den kringflackande ministern

Debatt Artikeln publicerades
Dagens debattör ställer sig frågande till varför Alice Bah Kuhnke (MP) åker runt i Sverige just nu och diskuterar miljöpolitik. Varför lyfter hon inte kulturpolitiken istället frågar debattören.
Foto: Emma Arenius
Dagens debattör ställer sig frågande till varför Alice Bah Kuhnke (MP) åker runt i Sverige just nu och diskuterar miljöpolitik. Varför lyfter hon inte kulturpolitiken istället frågar debattören.

Kulturpolitik

”Är det kanske så att hon hellre reser runt i Sverige och säger sig vilja inspirera olika regioner i miljöfrågor istället för att attackera de allvarliga frågor hon är ansvarig för?”

Alice Bah Kuhnke (MP) har nu varit i Kalmar för att inspirera regionen till en progressiv miljöpolitik. Hon anser också att vi behöver en blocköverskridande regering och dessutom vill hon inspirera de lokala miljöpartisterna att ta nya tag. Genom att resa hit vill hon således vända den starkt nedåtgående trenden av väljare i denna region. Hennes ambition är dock tveksam. Regeringen lever visserligen på lånad tid men Alice Bah Kuhnke är emellertid i första hand kultur och demokratiminister och gör nog bäst i att fullgöra sina uppdrag.

Kan det möjligen vara så att hon inte klarar av sina ålägganden som minister? Är det kanske så att hon hellre reser runt i Sverige och säger sig vilja inspirera olika regioner i miljöfrågor istället för att attackera de allvarliga frågor hon är ansvarig för?

Dan Berg debattör
Foto: privat
Dan Berg debattör
”Den farligaste rasismen växer i folkhemmet och grundar sig i sociala, ideologiska och religiösa polariseringar.”
Dan Berg debattör

Under sin tid som statsråd har Alice Bah Kuhnke klätt ut sig i knytblus till stöd för Sara Danius i någon slags feministisk aktion. Detta gjorde att Alice Bah Kuhnke tagit ställning angående görande och låtanden i svenska akademien och agerat som någon slags rebell vilket inte ingår i en ministers uppdrag.

I demokratisk anda beger sig Alice Bah Kuhnke mer än gärna dit där nazister dyker upp och demonstrerar för sina rasistiska åsikter. Hon vill motverka dessa krafter och menar säkert väl. Det är bara det att den farligaste rasismen växer i folkhemmet och grundar sig i sociala, ideologiska och religiösa polariseringar. Detta är en farlig utveckling som kan sluta väldigt illa och om den säger hon ingenting.

I plenisalen får Alice Bah Kunhke frågor om den utländska finansieringen av moskéer i Sverige, i vilka det bland annat frodas en kvinnosyn som ligger långt från vår kulturs normer och lagar. Hon bemöter frågorna med tal om religions- och yttrandefrihet. Hon menar att våra lagar räcker för att sätta stopp för denna ojämställdhet. Hon svarar dock inte på frågorna utan flyr undan denna möjlighet att ge feminismen en röst.

När stadsteatern förre chef Benny Fredriksson avgår från sin post sa Alice Bah Kuhnke att hon accepterade hans beslut. Detta efter att media i rubriker anklagat honom för dålig ledarstil och bland annat använt anonyma personer som källor. Alice Bah Kuhnke nöjde sig tydligen med att se den ena sidan av händelserna på Stadsteatern.

När det absolut värsta hade hänt och Benny Fredriksson lämnat jordelivet var det inte många inom media eller politik som sa någonting. Sverige hade nu förlorat en av sina största teaterpersonligheter och Alice Bah Kunkhe säger ingenting. Hon borde som minister våga tala om känsliga frågor så att något liknande inte inträffar igen.

Det är naturligtvis bra att ministrar, som exempelvis Alice Bah Kunhke, reser runt i landet men de måste i första hand göra sitt jobb som handlar om mer än pengar. Det räcker inte med att regeringen detta år skjutit till 25 miljoner kronor i bidrag till den fria scenkonsten.

Det krävs också en insikt om vad kultur står för och vad konst är. Detta är nämligen nödvändigt för en bra kulturpolitik som gynnar hela Sverige.

Dan Berg, debattör

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.