Bryt utanförskapet med lokalt ägande

Debatt Artikeln publicerades

Utanförskap

Sverige har flertalet områden som polisen identifierat som utsatta, där brottsligheten och arbetslösheten är hög. Kalmar län har hittills varit förskonade men vi ser tendenser på att vissa sådana områden kan komma att växa fram. Områden där otrygghet och ekonomisk utsatthet är betydligt vanligare än i andra bostadsområden vilket gör att många familjer inte känner att de kan lita på Sverige på grund av situationen i deras bostadsområde.

Denna situation och utveckling måste vändas. Då behövs inte fler projekt, utan långsiktiga och kraftfulla åtgärder när det gäller exempelvis skola, polis och arbetsmarknad. Men det behövs också ett stärkt lokalt ägarskap genom att familjer som bor i dessa områden får mer makt över sin egen livssituation. Ett sätt att uppnå det senare är att reformera bostadspolitiken så att fler ges chansen att äga sin egen bostad.

En egen bostad är inte svaret på allt men kan bidra till att förbättra integrationen genom att skapa mer långsiktighet och ett starkare lokalt ägarskap, genom en ny drivkraft hos hushåll i utanförskapsområden. När fler positiva drivkrafter uppstår hos många hushåll samtidigt kan det bidra till en förbättrad social situation i hela området och skapa en positiv spiral efter decennier av bekymmer.

Därför presenterar vi nu reformer där fler ges chansen att investera i sitt eget boende. Vi vill att följande åtgärder prövas i de områden som polisen identifierat som särskilt utsatta:

1. Undanröj laghinder för ägarlägenheter, genom att genomföra förslagen i utredningen Från hyresrätt till äganderätt.

2. Inför hyrköp där en del av hyran går till att köpa bostaden. Den som undertecknar ett hyrköpsavtal undertecknar också avtal om egen förvaltning/renovering av bostaden för att kunna sänka sin hyra och öka avsättningarna till bostadsköpet. Den som flyttar innan bostaden är helt betald blir utköpt av hyresvärden eller av en ny köpare.

3. Pröva frågan om statligt garanterade startlån, för att komma igång med ett hyrköp eller reguljärt bostadsköp. Med låneförsäkringar, statlig garanti och genom att målgruppen är begränsad blir systemrisken väldigt liten.

4. Avsätt stimulansmedel, för att kunna justera prisläget på lägenheterna och förbättra den fysiska miljön runt dem. En statlig förhandlingsman får i uppdrag att kontakta bostadsbolagen i de 61 områdena och där intresse finns använda statliga pengar för att sluta långsiktiga avtal mellan stat, kommun, boende och bostadsbolag om upprustning av fastigheter och närmiljö samt stärka samhällets grundfunktioner.

Jimmy Loord (KD), riksdagskandidat Kalmar län

Jakob Forssmed (KD), ekonomisk politisk talesperson

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.