Bojkott av Arla drabbar bönderna

Debatt ,

på Anders Carlssons insändare Usel styrning i Arlakoncernen.

Jag blev också frustrerad när jag såg Uppdrag granskning härom veckan. Dels av det som framkom i programmet, även om vi ägare hade informerats av Arla flera månader tidigare. Dels av att Uppdrag granskning inte var tydliga med att alla fel och brister man tog upp hade Arla upptäckt själva redan 2014 och dessutom åtgärdat. Men då blir det ju inte mycket till tv-program.

Vi ägare, det vill säga Arlabönderna, har ett fast grepp om taktpinnen i bolaget. Och vi accepterar självklart inte att det slösas med våra pengar. Men slöseriet som ett fåtal anställda har stått för har skadat oss oerhört mycket mindre än all negativt vinklad rapportering om Arla.

Tänk efter, vad har ni läst och hört mest om den senaste månaden? Arla-vd:ns flygbiljett till Paris eller den globala mjölkkrisen? Och vilket tror ni påverkar oss bönder mest?

Som mjölkbonde är jag mycket tacksam för det stora engagemang folk visar, både personligen och i insändare som Anders Carlssons. Men det är viktigt att det blir rätt. Det går inte att jämföra priset på mjölk i butik (för övrigt ett pris som butiken bestämmer, inte Arla) med vad Arla betalar mig för min mjölk. Min mjölk går dessutom till så mycket mer än dryckesmjölk, till exempel ost, yoghurt, smör, fil och pulver, och det är intjäningen på allt detta sammantaget som bestämmer priset.

Och viktigast av allt: bojkottar du Arla så är det vi Arlabönder som drabbas hårdast. Sju av tio svenskar har en Arlabonde som närmsta bonde, och vi tillverkar världens bästa mjölk. Det vill vi fortsätta med.

Kerstin Persson, mjölkbonde Öland