Annons

Blomsterängen och lyckan i skogen – länets framtid

Gröna näringar
”Bondens man vill ha ett jobb i bygden, barnen måste ha en bra skola inom rimligt avstånd, och sjukvården ska finnas nära och lättillgänglig.”
Publicerad 17 september 2018
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
De offentliga köken, exempelvis landstingets, borde servera mer lokalt viltkött. Dagens debattör föreslår att det inrättas speciella viltdagar på menyn.
De offentliga köken, exempelvis landstingets, borde servera mer lokalt viltkött. Dagens debattör föreslår att det inrättas speciella viltdagar på menyn.Foto: MIKAEL FRITZON / TT

Bortom blomsterängarna och hagarna fanns det en lycka i skogen när jag var barn på 70-talet.

Det fanns flera faktiskt, med prosaiska namn som Hitersta Lyckan, Backalyckan och Oppersta Lyckan. De var inhägnade små åkerlappar i Algutsboda sockens norrebygder, en bit från gårdarna som brukades av månskensbönder och småbrukare som förvärvsarbetade med annat om dagarna.

Annons

Många av dem är borta nu, både månskensbönderna, blomsterängarna och lyckorna. Jord- och skogsbruket har rationaliserats och våra livsstilar har förändras. Det är få nu för tiden som vill gå i ladugården innan sitt ordinarie jobb, eller ta semester för att få in höet i tid. Ett kulturlandskap som inte brukas växer obönhörligen igen på några få år.

De blomsterängar och lyckor som ändå finns kvar förtjänar att bevaras. Inte på grund av en romantiserad dröm om en tid som flytt och aldrig kommer igen, eller för den biologiska mångfaldens skull – först och främst. Utan för att det öppna kulturlandskapet signalerar en levande landsbygd. Det krävs mer än några sommargäster för att hålla buskar och sly borta.

Det parti som vill göra detta måste ha en politik som stimulerar de gröna näringarna, men det behöver också ha en bred politik för en levande landsbygd. Bondens man vill ha ett jobb i bygden, barnen måste ha en bra skola inom rimligt avstånd, och sjukvården ska finnas nära och lättillgänglig.

De största och bredaste penseldragen för en sådan politik målas i riksdag och regering, där lagstiftnings- och genomförandemakten finns; vissa saker går att påverka i EU, även om det är svårt. Men det finns många saker som går att göra i landstinget.

Pär-Gustav Johansson (M)
Pär-Gustav Johansson (M)Foto: Mats Holmertz
””Landstinget kan göra mer för de gröna näringarna. Till exempel införa ”Viltdagar” i sina serveringar.””
”Pär-Gustav Johansson (M), politisk samordnare för Alliansen i landstinget.”

Vad gäller de gröna näringarna så har Moderaterna i Landstinget i Kalmar län lagt en motion om att landstinget ska stödköpa lokalproducerat kött, när bönderna tvingas nödslakta sina djur efter sommarens torka. Liknande initiativ togs av det moderatledda landstingsstyret i Värmland. Slakterierna har kö och kan inte kan ta emot djur som inte är ”tingade”. Genom att bidra en smula till efterfrågan på närproducerat kött, skulle det offentliga kunna lindra problemen. Kommunerna i länet kan ta efter, och devisen ”svensk mat på våra fat” borde gälla för kött även när det inte är torrtider.

Landstinget kan göra mer för de gröna näringarna. Till exempel införa ”Viltdagar” i sina serveringar. De flesta är överens om att ökad efterfrågan på till exempel vildsvinskött är enda hållbara sättet att åstadkomma en minskning av den stora vildsvinsstammen som ställer till så mycket förtret för länets jordbrukare. Jag sitter själv i länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation och vet hur svårt det är att uppmuntra jägarna att öka avskjutningen. Det går inte att, som i kyrkan på 1800-talet, utlysa jaktskall som alla måste gå man ur huse för att delta i.

Med det nya ansvaret för regional utveckling tillkommer fler möjligheter. Det blir lättare för mig som ledamot i fullmäktige att jobba tillsammans med våra moderata riksdagsledamöter, och förhoppningsvis en ny Alliansregering, för en bättre landsbygdspolitik och nationellt driva frågor som gynnar Kalmar län.

Moderaterna har bra förslag för att stärka de gröna näringarna. Sänkt dieselskatt, stärkt äganderätt och gårdsförsäljning av alkohol till exempel. Våra toppkandidater till riksdagen från länet har alla ett dokumenterat intresse för landsbygdsfrågor och regional utveckling, och kommer att jobba hårt för länets bästa.

Det är mer än vad man kan säga om de rödgröna partierna. Inskränkt äganderätt för jord- och skogsbrukare, höjda drivmedelsskatter, ideologiskt färgat försvar av strandskyddet och en allmän aversion mot privata hälsocentraler gynnar inte landsbygdsutvecklingen i Kalmar län.

Pär-Gustav Johansson (M), politisk samordnare för Alliansen i landstinget.

Annons
Annons
Annons
Annons