Behövs UNHCR fortfarande?

Niklas Cedergren och Maria Hammarström. ,

Mänskliga rättigheter måste FN slå vakt om

FN:s råd för mänskliga rättigheter ska främja universell respekt för de mänskliga rättigheterna, behandla situationer där de mänskliga rättigheterna kränks samt ge rekommendationer till FN:s medlemsländer. Så står det på regeringens särskilda webbplats för mänskliga rättigheter.FN:s råd för mänskliga rättigheter (UNHRC) är minst sagt en komplicerad historia. Rådet ersatte 2006 Kommissionen för mänskliga rättigheter eftersom den hade fått så exceptionellt många diktaturer som medlemmar att den dåvarande generalsekreteraren för Förenta Nationerna, Kofi Annan, fruktade att kommissionen skulle underminera hela förtroendet för FN som helhet.


Håller det nya rådet på att gå samma väg som kommissionen? 

Idag sitter, exempelvis, Kongo-Brazzaville, Saudiarabien, Kuba, Kina, Ryssland, Qatar, Etiopien, Pakistan, Förenade Arabemiraten och Bangladesh i rådet.
 Rådet har några gånger kritiserat Sverige. Iran uppmanade Sverige att agera mer för kvinnors rättigheter och Kuba anklagade Sverige för brott mot mänskliga rättigheter då Wikileaks-grundaren Julian Assange anhölls för misstankar om våldtäkt och sexuellt ofredande.

    Samtidigt har Saudiarabien lett en arbetsgrupp för kvinnors rättigheter och FN:s råd för mänskliga rättigheter har också beslutat att dödstraff eller fängslande av homosexuella inte ska utredas av rådet, något som Sverige starkt motsatte sig.

    
Israel är det land som överlägset fördömts mest av rådet. Sedan rådets grundande har den israeliska staten fördömts över 60 gånger, vilket är mer än alla andra av världens länder tillsammans. Denna ensidighet har kritiserats av de båda generalsekreterarna Kofi Annan och Ban-Ki Moon.    Det finns egentligen två huvudhållningar om rådets framtid bland kritiker; Att låta rådet fortsätta eftersom att kasta ut diktaturer kan leda till nya motsättningar. Öppna dörrar är bättre än stängda, enligt denna hållning. Att avveckla rådet, då många kritiker tycker det är meningslöst. Denna linje tycker ofta att EU och Europarådet ska driva frågor om mänskliga rättigheter utan inblandning från diktaturer.    Alldeles oavsett hur framtiden ser ut för UNHRC så är arbetet för mänskliga rättigheter en av Förenta Nationernas viktigaste frågor. Och görs inte det arbetet med trovärdighet så kan väldigt mycket av vikt komma att förloras.

    Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.