Barnäktenskap ska vara förbjudet

Debatt Artikeln publicerades
I Sverige ska det aldrig råda några tvivel anser dagens SD-debattörer. Barnäktenskap är förbjudna.
Foto: Anders Johansson
I Sverige ska det aldrig råda några tvivel anser dagens SD-debattörer. Barnäktenskap är förbjudna.

"Vi får som vuxna, häpna och hjälplösa stå och se på när dessa barns samhälle bestämmer sig för att det är barns uppgift att, istället för att leka mamma, pappa, barn, faktiskt tvingas in i äktenskap på riktigt.”

Att bli förälder är, för de flesta, det största som händer i livet. Att helt plötsligt stå där med ett litet knyte som är fullständigt beroende av att mamma och pappa kommer använda sig av alla sina erfarenheter de samlat på sig för att kunna fatta rätt beslut i allt ifrån vaccinationer, förskola och rätt mat till fritidsaktiviteter och regler och moral de små liven ska ha. Barnen måste kunna förlita sig på, och vara trygga med att vi som vuxna finns där och fattar alla dessa stora och små beslut.

 

Men det är även samhällets ansvar, att se till de är rustade för de faror som de kan utsättas för som vuxna. Det sägs ju att det krävs en hel by att uppfostra ett barn. Men nu sviker byn barnen och vi får som vuxna, häpna och hjälplösa stå och se på när dessa barns samhälle bestämmer sig för att det är barns uppgift att, istället för att leka mamma, pappa, barn, faktiskt tvingas in i äktenskap på riktigt.

Den 22:a mars röstade S, MP och V:s ledamöter nej till ett förslag i Sveriges riksdag om att förbjuda barnäktenskap och polygami. Skulle du själv kunna tänka dig att bli bortgift i så tidig ålder att skolgården fortfarande är din lekplats? Kanske du till och med blir andra eller tredje hustru till någon.

Linda Emma Kotanen, SD i Kalmar
Foto: Mats Andersson
Linda Emma Kotanen, SD i Kalmar
”Det är konsensus i Sverige att barnarbete inte ska få finnas. Hur kan vi då, med samma moraliska kompass, någonsin ens fundera på att tillåta barnäktenskap?”
Linda Emma Kotanen, SD i Kalmar

När de rödgröna säger att "det inte helt kan uteslutas att situationer kan uppkomma där ett utländskt barnäktenskap bör erkännas för att Sverige ska leva upp till sina internationella åtaganden" vill vi påstå att det inte finns, under några omständigheter, någon situation där Sverigedemokraterna kommer acceptera att "internationella åtaganden" rättfärdigar att barn ska behöva anta en sådan vuxen roll, med allt vad det innebär, som hör till ett äktenskap. Det är konsensus i Sverige att barnarbete inte ska få finnas. Hur kan vi då, med samma moraliska kompass, någonsin ens fundera på att tillåta barnäktenskap?

I Barometern kunde ett inlägg i #metoo-debattens kölvatten där bland andra Anna Hedh (S), Leila Ben Larbi (V) skrivit under på att barnäktenskap aldrig ska accepteras. Detta är något som vi Sverigedemokrater välkomnar men det rimmar samtidigt illa med att samma partier som de tillhör, i kommunfullmäktige den 3:e april 2017, röstade emot en motion som sa att barn och vuxna som är gifta ska säras på.

Otydliga och dubbla budskap verkar vara majoritetens ingång i kommande valrörelse. Och med detta i åtanke kan man undra hur många andra löften om trygghet och förbättringar för kommunens, och för den delen hela landets, innevånare man kan lita på. När inte barn kan gå säkra, kan kvinnor och gamla lita på att förbättringar som de rödgröna lockar med faktiskt kommer genomföras? Vi Sverigedemokrater tycker att Kalmar förtjänar bättre.

Linda Emma Kotanen, Petra Gustafsson, Carina Falkestad, Lillemor Marcus Jonsson, Lilith Lindgren och Ellen Andersson.

Sverigedemokraterna Kalmar