Annons

Att blunda för personalbristen löser inga problem

Personalpolitik
”Det tycks nästan som att majoritetens lösning på personalbristen varit att medvetet tillåta ett övertidsberg. Skulle sjuksköterskornas övertid tas ut i ledighet skulle landstinget behöva minst 20 nya heltidsanställda för att lösa det.”
Publicerad 15 oktober 2018
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Personalkrisen inom landstinget måste lösas, att låta den ordinarie personalen arbeta mängder med övertid är inte en acceptabel lösning anser dagens KD-debattör.
Personalkrisen inom landstinget måste lösas, att låta den ordinarie personalen arbeta mängder med övertid är inte en acceptabel lösning anser dagens KD-debattör.Foto: isabell Höjman/TT

Frågan om vårdpersonalens övertid har nu äntligen kommit upp på dagordningen. Som svar på min interpellation vid senaste landstingsfullmäktige redovisade S-majoriteten att det samlade övertidsberget för sjuksköterskor, biomedicinska analytiker och barnmorskor som uppgår till svindlande 41 370 timmar. I denna redovisning finns dock varken övertiden för undersköterskor, läkare eller medicinska sekreterare med. Vi har med andra ord bara sett en bråkdel av problemet.

I Barometern intervjuas Yvonne Hagberg (S), ansvarig för personalfrågorna i landstinget, om hur hon ser på problemet och vad majoriteten tänkt göra åt det. Det framgår att Hagberg (S) är mycket väl medveten om problemet och har följt det noga. Hon säger även att övertidstimmarna inte ökat det senaste året. Det är mycket anmärkningsvärt och djupt oroande att majoriteten varit väl medvetna om problemet, följt utvecklingen men samtidigt valt att blunda och inte göra något åt det!

Gudrun Brunegård (KD), oppositionsråd.
Gudrun Brunegård (KD), oppositionsråd.Foto: Mats Holmertz
”Ska vi lyckas att bedriva god vård och omsorg är satsningar på personalen nyckeln till framgång.”
”Gudrun Brunegård (KD), oppositionsråd.”
Annons

Personalförsörjningen är en av landstingets verkliga framtidsutmaningar. Inom samtliga yrkeskategorier i sjukvården har vi idag brist. En brist som kommer att bli värre om vi inte agerar smart och långsiktigt idag. Det tycks nästan som att majoritetens lösning på personalbristen varit att medvetet tillåta ett övertidsberg. Skulle sjuksköterskornas övertid tas ut i ledighet skulle landstinget behöva minst 20 nya heltidsanställda för att lösa det. 20 heltidsanställda är en lågt räknad uppskattning. I verkligheten kanske behovet snarare skulle vara 30 – 40 heltidsanställda.

Problematiken grundar sig i en alldeles för låg grundbemanning på våra sjukhus. Har landstinget för få anställda, för få vårdplatser och ett stort flöde med patienter in på sjukhusen blir det självklart så att personalen måste arbeta extrapass och övertid. Med en ansvarsfull personalpolitik, där personalen ges tid och möjlighet att utföra sitt jobb, där man har tid för kompetensutveckling, dygnsvila, rast och återhämtning, skulle inte övertid behöva vara en del av lösningen.

Den bästa ambassadören för en arbetsplats är nöjda medarbetare som trivs. Det är så vi skapar framtidens sjukvård med god vård och omsorg för våra patienter. Ska vi lyckas att bedriva god vård och omsorg är satsningar på personalen nyckeln till framgång.

Vi har nu fått en redovisning av en del av övertidsberget. Jag och Kristdemokraterna kommer följa frågan och utvecklingen noga. Vi kommer härnäst begära en sammanställning av samtliga yrkeskategoriers övertid, med en konkret plan för hur detta problem skall lösas.

För mig står det klart, att om man också lägger till läkarnas, undersköterskornas och de medicinska sekreterarnas övertid, kan man nog snarare tala om en framtida katastrof såväl personalmässigt som ekonomiskt i stället för ett problem som man är väl medveten om.

För att landstinget ska klara av att ge patienter vård i tid behövs en god personalpolitik. Det är nu hög tid att lägga fullt fokus på att förbättra arbetsvillkoren, så att landstinget kan fylla alla vakanser. Sjuksköterskor, undersköterskor och läkare måste ha tillräckligt många kollegor för att slippa gå dubbla arbetspass när någon blir sjuk eller behöver ta hand om sjukt barn.

Det handlar om patientsäkerhet. Patienten måste kunna lita på att den personal de möter är tillräckligt utvilade och klartänkta för att kunna dra välgrundade slutsatser, ställa diagnos och sätta in korrekta åtgärder kring ens liv och hälsa.

Gudrun Brunegård (KD), oppositionsråd.

Annons
Annons
Annons
Annons