Arbetsgivare – ta hand om sjuksköterskorna

Debatt Artikeln publicerades
Sjuksköterskornas arbetsmiljö måste bli bättre. Det tycker bland andra Tora Elfversson Dahlström, ordförande i Vårdförbundet i Kalmar län, i dagens debattartikel.
Sjuksköterskornas arbetsmiljö måste bli bättre. Det tycker bland andra Tora Elfversson Dahlström, ordförande i Vårdförbundet i Kalmar län, i dagens debattartikel.

Internationella sjuksköterskedagen

Många drömmer som små om att bli sjuksköterska och vi har alla en bild av vad en sjuksköterska gör. Faktum är att det finns tolv specialistutbildningar för sjuksköterskor och 29 olika kompetensbeskrivningar beroende på den stora variation av arbetsuppgifter och ansvarsområden som finns. Sjuksköterskor finns på skolor, företag, sjukhus, hälsocentraler, hemsjukvården, läkemedelsindustrier, forskningscentra, inspektionsenheter, ja överallt där det behövs kompetens i omvårdnad för att främja och återställa hälsa, förebygga sjukdom eller lindra lidande.

I 60 år har sjuksköterskan haft legitimation för att verka för samhällets bästa och idag finns cirka 108 000 sjuksköterskor som jobbar inom hälso- och sjukvården.

Det är lätt att ta en sjuksköterska för given, den som alltid finns där och kan hjälpa. På senare år har dock många sjuksköterskor fått en så dålig arbetsmiljö att de inte längre orkar och måste hjälpa sig själva. Vårdförbundet uppmanar därför alla arbetsgivare inom hälso- och sjukvård att skapa goda förutsättningar för sjuksköterskans arbete, att uppmärksamma, lyssna på och värdera det livsviktiga arbete som sjuksköterskan gör!

Vi behöver möjlighet till god arbetsmiljö, kompetensutveckling, lönekarriär och bra arbetstider för att orka hjälpa andra.

Nursing Now är en global kampanj som drivs av ICN (International Council of Nursed) och WHO som sprider budskapet att om man stödjer och stärker sjuksköterskor och omvårdnad i världen, så kommer det att bli en trippeleffekt; bättre hälsa, mer jämställdhet och större ekonomisk tillväxt.

Idag på internationella sjuksköterskedagen tänker vi särskilt på att gratulera alla livsviktiga sjuksköterskor som i sitt arbete är avgörande för den enskilda person som behöver hälso- och sjukvård och som ger vårt samhälle och hela världen bästa möjlighet till överlevnad och utveckling!

Styrelsen för Vårdförbundet i Kalmar län genom

Christina Matscheko, legitimerad sjuksköterska och vice ordförande Kalmar län

Tora Elfversson Dahlström, ordförande Vårdförbundet i Kalmar län

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.