Är klimatfrågan och miljöfrågan är viktiga i årets val

Debatt Artikeln publicerades

Miljöpolitik

Tycker du att klimatfrågan och miljöfrågan är viktig i årets val? Svarar du ja på dessa frågor kanske det är dags att börja fundera på om Sverigedemokraterna verkligen är ett seriöst parti i valet den 9 september.

För mig som centerpartist har det alltid varit naturligt och jordnära att miljöfrågorna är viktigast i alla val. För när vi har förbrukat alla resurser och förstört vår planet spelar det ingen roll om vi tycker sjukvårdsfrågor, jämställdhet, integration, ekonomi eller annat är viktigt. Nu gäller det att vi tar klimatfrågan på allvar! 1982 var jag uppe på Sveriges högsta berg, Kebnekaises sydtopp (eller Giebmegáisi som det heter på nordsamiska).

Toppen noterade då cirka 2 111 meter över havet. Denna sommar har vi hört att Kebnekaises sydtopp inte längre är Sveriges högsta punkt. Nu är Kebnekaises nordtopp högre med sina 2 096,8 meter över havet. Sydtoppen är en toppglaciär medan nordtoppen är rent berg. Sedan mitten av 1990-talet har glaciärens avsmältning ökat i en allt mer oroande takt. Detta är ett av många tydliga exempel runt om i världen på hur uppenbart synligt klimatförändringarna är. Förändringar som är beroende på hur vi lever på jordklotet idag. Förändringar som går allt fortare.

De allra flesta forskare är överens, men det verkar inte riktigt ha gått in i partiledningen hos Sverigedemokraterna. I Sveriges Televisions partiledarutfrågning anser partiledaren Jimmie Åkesson att vi inte behöver göra något i Sverige. Att Sverige kan lägga pengarna på projekt i övriga delar av världen där de kan göra större nytta. Det är klart Jimmie Åkesson, att miljöförstöring är global, men i Sverige och många andra länder förbrukar vi resurser som om vi har fyra jordklot. Är det inte dags då, att vi också städar framför vår egen dörr Jimmie Åkesson?

Urban Eliasson, kandidat för Centerpartiet i Nybro kommun.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.