Annons

Ansvarsfulla politiker bekämpar bränder i förväg

”Det som nu räddat våra skogar, vid sidan av alla brandmän och frivilliga på plats, är de internationella hjälpinsatser Sverige fått via EU:s civilskyddsmekanism ERCC, vilka resulterat i helikoptrar och flygplan som vattenbombar, satellithjälp, hundratals brandsoldater, en mängd brandbilar och annan utrustning.”
Publicerad 14 augusti 2018
Detta är en opinionstext i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sommarens stora skogsbränder kräver nya politiska beslut. Sveriges beredskap inför bränder måste skärpas kräver dagens L-debattörer.
Sommarens stora skogsbränder kräver nya politiska beslut. Sveriges beredskap inför bränder måste skärpas kräver dagens L-debattörer.Foto: Ola Antonsson

Torkan i sommar har orsakat många stora skogsbränder. De utgör dels en miljökatastrof, dels en fara för allmänheten där många har fått evakueras från sina hem. Enligt Skogsstyrelsen har skog till ett totalt värde av 900 miljoner kronor brunnit hittills. Både räddningstjänsten och ett stort antal frivilliga har gjort, och fortsätter göra, enorma insatser, som vi ska vara tacksamma för.

Nu föreslås naturligtvis åtgärder som ska hjälpa oss i framtiden, också från Alliansen presenteras förslag som en reaktion på sommarens katastrof. Det sorgliga i situationen är dock, att vi kunde ha varit bättre förberedda.

Annons

Det viktigaste krisarbetet är nämligen det som görs innan det finns någon kris. Hade Liberalernas politik fått mer genomslag, hade vi kunnat stå bättre rustade för bränderna. Och andra partier vill nu riva upp liberala reformer, vilket skulle försämra vår krisberedskap ytterligare.

Försvaret har många medeltunga helikoptrar, som skulle kunna hjälpa till i eldsbekämpningen. Men Socialdemokraterna beslutade för länge sedan att militärens helikoptrar inte längre ska ingå i den civila beredskapen. Trots att en enig försvarsberedning redan 2014 var överens om att häva det beslutet, har den rödgröna regeringen inte levererat. Statsminister Stefan Löfven (S) anser nu att man ska vänta till bränderna väl är släckta innan man gör något från politiken. Först därefter ska man göra en utvärdering.

Mathias Karlsson (L), riksdagskandidat.
Mathias Karlsson (L), riksdagskandidat.Foto: Roger Carlsson
”Bristerna i krisberedskapen var väl kända. Alliansen föreslog åtgärder. De rödgröna och SD röstade nej. Sen började det att brinna igen.”
”Mathias Karlsson (L), riksdagskandidat.”

En utvärdering gjordes dock redan efter den stora skogsbranden i Västmanland 2014, och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap (MSB) lämnade sin rapport till riksdagen i mars 2016. Den konstaterade att användning, upphandling och utrustning av helikoptrar är i stort behov av bättre samordning av resurser för olyckor och kriser. Baserat på rapporten lämnade Liberalerna och Alliansen en motion med förslag om översyn av hur försvarets helikoptrar kan användas i krisberedskapen. Men de rödgröna och SD stoppade förslaget. Detta var i december 2017.

Alltså: bristerna i krisberedskapen var väl kända. Alliansen föreslog åtgärder. De rödgröna och SD röstade nej. Sen började det att brinna igen.

På lokal nivå har vi i Liberalerna arbetat med att sätta torkan på dagordningen. När Öland med omnejd fick kritiskt låga grundvattennivåer 2016, och man tvingades transportera vatten via tankbilar över Ölandsbron, visade det sig att MSB inte hade möjlighet att bistå på samma sätt som vid exempelvis en översvämning. Detta eftersom "torka" inte definieras som naturolycka, till skillnad från "översvämning".

Vi undertecknade representerade Kalmar län på Liberalernas landsmöte i fjol och krävde en förändring, och numera driver Liberalerna frågan att MSB skall ha ett uppdrag att bistå kommuner också vid torka. Det skulle göra skillnad både vid lågt grundvatten och när torkan leder till hög brandrisk.

Mycket kunde alltså ha gjorts bättre. Men det som nu räddat våra skogar, vid sidan av alla brandmän och frivilliga på plats, är de internationella hjälpinsatser Sverige fått via EU:s civilskyddsmekanism ERCC, vilka resulterat i helikoptrar och flygplan som vattenbombar, satellithjälp, hundratals brandsoldater, en mängd brandbilar och annan utrustning. Det bedöms vara EU:s största brandsläckningsinsats någonsin.

Med EU har vi gemensam beredskap som kunde komma igång och bekämpa bränderna snabbare, till en mycket låg kostnad jämfört med att stå för detta själva. Liberalerna, som är Sveriges främsta förespråkare av europeiskt samarbete, är hjälpinsatsen en seger för liberala värderingar. Samarbete lönar sig.

Men vårt EU-medlemskap har nu blivit en valfråga. Både SD och V vill att Sverige ska lämna EU, och kan tvinga fram en folkomröstning om de tillsammans får mer än 33 % i riksdagsvalet. SD och V hade hellre sett att Sverige inte kunde lita på EU-stöd när det började brinna. Dessa extremistpartiers gemensamma agenda vore mycket dyr - och farlig - för Sverige.

Sverige behöver ansvarsfulla politiker som tänker efter före, istället för att slappt sitta och vänta när katastrofen är ett faktum. Att förutse och rusta för kris kan innebära att man uppfattas som en dysterkvist, och vinner kanske inte så många röster för stunden. Men när krisen väl kommer, spelar det stor roll vilka politiker folket har valt.

Annons

Mathias Karlsson, Oskarshamn

Lotta Wahlmino, Kalmar

Björn Brändewall, Kalmar

Ann-Margret Lindholm, Byxelkrok

May-Britt Landin, Mörbylånga

Sebastian Hallén, Färjestaden

Riksdagskandidater för Liberalerna

Annons
Annons
Annons
Annons