Ambulanshelikopter i Kalmar län snart verklighet

Debatt Artikeln publicerades
Efter år av kamp börjar kristdemokraterna känna medvind. Dagens KD-debattör hoppas och tror att inom några få år ska även Kalmar län ha tillgång till en ambulanshelikopter.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Efter år av kamp börjar kristdemokraterna känna medvind. Dagens KD-debattör hoppas och tror att inom några få år ska även Kalmar län ha tillgång till en ambulanshelikopter.

Ambulanshelikopter

”En helikopter kan vara i luften inom fem minuter och marschfarten är omkring 270 km/timme. Den kan vara på en skadeplats tio mil bort inom 20-25 minuter och kan landa även i oländig terräng. Med specialistläkare ombord kan avancerade medicinska åtgärder sättas in direkt.”

Efter åtta års kamp för en ambulanshelikopter till regionen har det äntligen börjat hända saker. Härom veckan togs ett konkret steg i rätt riktning. 2017 lade KD i Östergötland och Kalmar län motioner om att sydöstra sjukvårdsregionen (SÖSR) ska ta initiativ till att ansluta sig till kommunalförbundet Svensk Luftambulans (SLA) och köpa in ambulanshelikopter.

En färsk utredning visar på behovet av ambulanshelikopter ur olika patientperspektiv:

# Snabbheten ut till patienten.

# Särskilt utbildad läkare och sjuksköterska kan omedelbart vidta nödvändiga åtgärder och fatta beslut om optimal vårdnivå.

# Patienten kan snabbt föras till rätt vårdnivå under pågående intensivbehandling.

Nya nationella riktlinjer för fyra stora patientgrupper, hjärtsjukvård, stroke, sepsis (blodförgiftning) och skallskador, betonar vikten av att minimera tiden mellan symptomdebut och behandling. Även vid allvarliga olycksfall och svårt sjuka för tidigt födda barn kan en ambulanshelikopter göra stor skillnad för liv och hälsa.

Utredningen lyfter även det ökande behovet av transporter av patienter mellan sjukhus, där tiden är avgörande eller där patienten behöver intensivvård under transporten.

Gudrun Brunegård (KD), oppositionsråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor.
Foto: Anders Johansson
Gudrun Brunegård (KD), oppositionsråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor.
”Lyckligtvis är nu faktaunderlaget så tungt att inte ens Anders Henriksson (S) längre kan vifta bort det i raljerande tonläge.”
Gudrun Brunegård (KD), oppositionsråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor.

En helikopter kan vara i luften inom fem minuter och marschfarten är omkring 270 km/timme. Den kan vara på en skadeplats tio mil bort inom 20-25 minuter och kan landa även i oländig terräng. Med specialistläkare ombord kan avancerade medicinska åtgärder sättas in direkt.

Ett bekymmer är dock att regionen saknar ambulanshelikopter och helikopterflygplatser vid sjukhusen, något som vi kristdemokrater uppmärksammat vid ett flertal tillfällen.

Utredningen som nyligen presenterades för samverkansnämnden visar på den hälsoekonomiska nyttan. Samverkansnämnden gav uppdrag att till sammanträdet i september 2019 analysera lämplig placering, landningsmöjligheter vid sjukhusen, bemanning och kostnadsförslag.

Detta är förstås mycket glädjande. Det är bara beklagligt att den rödgröna landstingsledningen här i länet förhalat frågan i så många år. Mycket av det faktaunderlag som den nu aktuella utredningen visar påtalades redan i den statliga utredningen ”Helikoptern i samhällets tjänst” 2008 och i SKL:s utredning ”Vård på vingar” 2012.

Jag kan inte låta bli att grubbla över hur många liv som hade kunnat räddas och hur mycket mänskligt lidande som hade kunnat förhindras om vi hade haft en mer lyhörd och snabbfotad politisk ledning. Lyckligtvis är nu faktaunderlaget så tungt att inte ens Anders Henriksson (S) längre kan vifta bort det i raljerande tonläge, som varit fallet ända sedan vi kristdemokrater började driva frågan 2010.

Jag är stolt över vår outtröttliga kamp, trots att vi stått ensamma i frågan ända tills helt nyligen. Inom några år har jag nu hopp om att även befolkningen i Kalmar län ska ha tillgång till en ambulanshelikopter för snabba och livräddande transporter.

Gudrun Brunegård (KD), oppositionsråd med ansvar för hälso- och sjukvårdsfrågor.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.