All terrorism ska fördömas

Isaac Bachman ,
Israels ambassadör i Sverige Isaac Bachman berömmer statsminister Stefan Löfven för hans snabba fördömande efter terrorattacken i London. Samtidigt efterlyser Bachman fördömanden av den terror som drabbar Israel.
Foto:Victoria Jones
Israels ambassadör i Sverige Isaac Bachman berömmer statsminister Stefan Löfven för hans snabba fördömande efter terrorattacken i London. Samtidigt efterlyser Bachman fördömanden av den terror som drabbar Israel.

"Sedan den 13 september 2015 har 47 civila i Israel dödats i terroristattacker och 686 skadats. Det har ägt rum 171 knivattacker och 110 försök till knivattacker, 141 skjutningar och 55 fordonsattacker."

Nyligen riktades ännu en avskyvärd terrorattack mot London, då en islamistisk terrorist körde över ett flertal fotgängare med sin bil och knivhögg en polisman till död. Sammanlagt mördades fyra personer och över 40 skadades, ett antal av dem befinner sig fortfarande i ett kritiskt tillstånd.

Premiärminister Netanyahu fördömde snabbt terrordådet och framförde sin medkänsla med offren och de skadade. Netanyahu noterade också att “Israels medborgare var bland de första som utsattes för de nya fordons- och knivattackerna. Vi måste stå sida vid sida med Storbritanniens invånare och hela den civiliserade världen i vårt motstånd mot radikal islamistisk terrorism”.

En regeringschef som också var snabb att fördöma terrorattacken var Stefan Löfven som efter bara några timmar kallade attacken ”avskyvärd” och påpekade hur sårbart vårt samhälle är idag.

Självfallet måste man välkomna statsminister Löfvéns omedelbara fördömande men det reser frågan varför statsministern inte fördömer terrorism då den riktas mot Israel.

Sedan den 13 september 2015 har 47 civila i Israel dödats i terroristattacker och 686 skadats. Det har ägt rum 171 knivattacker och 110 försök till knivattacker, 141 skjutningar och 55 fordonsattacker.

Under den senaste terrorvågen i Israel, som bestått av samma sorts terror som den i London, har det inte gjorts några offentliga uttalanden där statsminister Löfven fördömt attackerna. Trots att Israel återkommande drabbas av dessa ”avskyvärda” terrorattacker, utförda av radikala islamistiska terrorister, möts de av svensk tystnad. Skandalöst nog kallar man israeliska självförsvarsåtgärder för ”utomrättsliga avrättningar” istället för att tydligt fördöma ”palestinsk terrorism” – en term som aldrig har använts av någon officiell svensk företrädare.

Ett annat exempel på Sveriges motsägelsefulla hållning, är dess deltagande i den internationella koalitionen mot Islamiska Staten (IS). Engagemanget är naturligtvis välkommet men ur svenskt perspektiv får man betrakta detta som en rent preventiv insats, då inte ett enda skott avlossats av IS på svensk mark. Så sent som i förra veckan dödades 200 civila under bara en enda räd av den internationella koalitionen mot IS – inte det första och knappast heller det sista tillfället då dessa operationer varit förknippade med civila förluster. Ändå hördes inga upprörda röster i Sverige till förmån för dessa oskyldiga offer.

Israel å andra sidan fördöms av Sverige efter att man besvarat pågående terrorattacker mot sina medborgare. Det skall också nämnas hur tusentals raketer avfyrats mot israeliska civila av Hamas. Dessa ignoreras nästan fullständigt i Sverige men när Israel i självförsvarssyfte bemöter elden är media och politiker ytterst snabba att fördöma Israel.

När Stefan Löfven i samband med konflikten i Gaza 2014 skrev på Facebook att ”Israel… har självfallet rätt att försvara sig” översvämmandes kommentarsfältet av ytterligt kritiska kommentarer, inklusive gravt antisemitiska uttalanden som hyllade Hitler eller uppmanade till en ny Förintelse. I själva verket fälldes så många antisemitiska kommentarer att man såg sig nödsakad att ta bort hela inlägget. Trots att Löfven hade uttryckt betydande kritik av Israel tedde sig blotta tanken på att Israel skulle ha rätt att försvara sig som oacceptabel för många svenska medborgare.

Hur skulle Sverige reagera om raketer regnade över Stockholm, och man sedan fördömdes av det internationella samfundet för sina försök att stoppa beskjutningen?

Det är dags att Sverige liksom många andra västländer omprövar sina dubbla måttstockar i förhållande till Israel. Vi står alla inför samma typ av terrorhot – radikal islamistisk terrorism – och terrorn måste fördömas med samma kraft vare sig den slår till i London, Berlin, Nice, Bryssel eller Jerusalem. Världens demokratiska stater måste enas och stödja varandra i den gemensamma kampen mot terrorismen.