Alkoholfritt ligger i tiden

Anders Andersson, Järnforsen, ordförande NBV Sydost. Johan Wåhlin, Nybro, tf Regionchef NBV Sydost ,
Att dricka alkoholfria drycker blir allt mer och mer vanligt, även i festliga sammanhang. Dagens debattörer vill att fler av oss ska välja den nyktra linjen även när det är lite fest.
Foto:Pontus Lundahl/TT
Att dricka alkoholfria drycker blir allt mer och mer vanligt, även i festliga sammanhang. Dagens debattörer vill att fler av oss ska välja den nyktra linjen även när det är lite fest.

"Vi tycker det ligger helt rätt i tiden att vi unnar oss klimatsmarta, lyxiga och alkoholfria produkter. För oss bekräftar det här vår vision: att det med sunda, alkoholfria val finns plats för nya livsupplevelser."

Den senaste statistiken från Systembolaget visar att alkoholfritt är en del av sortimentet som växer explosionsartat. Även organiska och lite lyxigare produkter är växande produktkategorier. Vi tycker det ligger helt rätt i tiden att vi unnar oss klimatsmarta, lyxiga och alkoholfria produkter. För oss bekräftar det här vår vision: att det med sunda, alkoholfria val finns plats för nya livsupplevelser. Det är av samma anledning vi inom studieförbundet NBV tillsammans med våra medlemsorganisationer återigen stödjer kampanjen Sober October. En kampanj som utmanar allmänheten att ifrågasätta alkoholnormen under oktober månad.

Det kanske låter lätt. Men den gamla vanans fälla är lätt att fastna i. Du är på middag med vännerna: någon tar med en vinflaska som välkomstgåva. Det serveras bubbel till förrätt. En öl till grillningen. Sedan, lagom till efterrätten dyker brännvinet upp. En annan dag har du kanske blivit befordrad: kollegorna bjuder på after work. När det ska firas måste det drickas öl. Du kommer hem, någon du tycker om väntat på dig. Kanske förberett en liten matbit. Bjuder på bubbel och stänkare, en befordring ska ju minsann firas.

Det är väl kanske kul, men så kommer morgonen efter. Kanske sover du lite för länge. Maten smakar inte riktigt som den borde, och att måla sovrummet får vänta till en annan dag. Det blir lätt så att helgen försvinner bort i en bakfylla, där den vila du längtat efter drunknat i flaskhalsen. För visst kan alkohol vara trevligt, men mycket som är trevligt förutsätter alkoholfritt. Exempelvis en utvilad fredagsmorgon, båttur på kvällen, biltur i skymningen, löprunda i natten, garagerensning på söndagen eller brödbaket efter lördagsmiddagen.

Den goda smaken är viktig, det är en av livets bästa njutningar. Vilken tur att det finns så många andra spännande alternativ. Alternativ som tillfredsställer smakmässigt och lämnar helgdagarna fyllda av energi. Muster, alkoholfritt, bärdrycker, téer och mer. Alternativ som öppnar för nya perspektiv och där nya konversationer kan växa fram med de vänner du har känt i många år. Kanske har ni aldrig riktigt provat att umgås nyktert? Tänk då allt ni aldrig kunnat utforska.

Att vara fri från alkohol behöver inte innebära någon uppoffring. Firandet kan istället fortsätta lite längre. Att livet lever upp till förväntningarna lite lättare med klimatsmarta, lyxiga och alkoholfria produkter. Dessutom är vi inte ensamma med att förespråka alkoholfritt, det ligger i tiden. Prova en Sober October du också!

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.