Äldres ensamhet kan brytas

Veine Backenius, Mönsterås, kandidat till kyrkomöte och stiftsfullmäktige Solveig Zander, riksdagsledamot och ledamot av pensionsgruppen.  Eva-Lena Fungmark, Västervik, Centerpartiets seniornätverk i Kalmar län och kandidat i kyrkovalet ,
Centerpartiet är ett av få partier som ställer upp i kyrkovalet under sin partibeteckning. En av partiets huvudfrågor är, enligt dagens debattörer, att kyrkan ska vara en plats för äldre och ensamma att besöka och finna ro. 2 bilder
Centerpartiet är ett av få partier som ställer upp i kyrkovalet under sin partibeteckning. En av partiets huvudfrågor är, enligt dagens debattörer, att kyrkan ska vara en plats för äldre och ensamma att besöka och finna ro.

"På landsbygden har och är kyrkans olika varsamheter samlingsplatsen som gör att personer träffa. Kyrkan är och ska vara en hemvist för äldre både i landsbygd och inte minst som anonym i storstaden."

På söndag har vi ett viktigt val framför oss. Ett val som av många är bortglömt och oviktigt. Låt oss i Centerpartiets seniornätverk visa på en annan uppfattning, den där kyrkovalet har stor betydelse. Det är bland gruppen seniorer där ensamheten behöver brytas. För livet som senior ser så olika ut. Flera har i dag ett aktivt liv med sociala kontakter och en vardag präglad av delaktighet och gemenskap. Det är en förmån som dessvärre inte delas av alla. Tvärt om! Många har en vardag där ensamt och otryggt är verklighet och det resulterar inte allt för sällan i brist på livslust. För dessa betyder kyrkans gemenskap skillnaden mellan att vilja vakna på morgonen eller att sova bort dagarna.

Vi är ett av tre partier som deltar i kyrkovalet med partibeteckning. För oss centerpartister är det självklart att Svenska Kyrkan ska vara en aktör som bidrar till att ge social omsorg om människor. En uppfattning om som präglas av alla människors lika värde och rättigheter. Centerpartiets grundvärderingar och ideologi genomsyrar även vårt engagemang i kyrkans verksamhet.

I flera generationer har aktiva centerpartister engagerat sig i kyrkan när det gäller att värna kulturarvet, byggnader, kyrkogårdar, kyrkomusiken, kyrkokonsten och den sociala verksamheten. På landsbygden har och är kyrkans olika varsamheter samlingsplatsen som gör att personer träffa. Kyrkan är och ska vara en hemvist för äldre både i landsbygd och inte minst som anonym i storstaden. För äldre personer är det extra viktigt och det vill och tänker centerpartiet fortsätta med, något som vi i seniornätverket verkligen stödjer.

Svenska kyrkan ska finnas för de som är utsatta, ensamma eller på flykt. Äldre personers har möjligheter att träffas för gemenskap och trygghet på samma villkor som ungdomar och småbarnsföräldrar som deltar i församlingsverksamhet. Kyrkan diakoner finns alltid till hands för stöd och hjälp i såväl praktiska som personliga angelägenheter. För många äldre är det de enda sättet att kunna möta människor i olika situationer och samtals om aktuella händelser eller tankar. Som nybliven änka eller änkling är otvungna sociala mötena viktiga. Vid kriser och katastrofer, stora eller små, står kyrkan alltid öppen för att ge stöd och förmedla framtidstro.

Vi vill utveckla det ideella medmänskliga gärningarna inom Svenska kyrkan. Låta kyrkan vara en trygg famn i en orolig värld en brygga mellan människor. Något som många ensamma äldre uppskattar och fler skulle behöva. Kyrkan måste fortsätta att utvecklas för att vara en aktiv och positiv kraft för att kunna möta funderingar och erbjuda gemenskap och utveckling. Kyrkovalet är ett val som inte kan och får glömmas bort, menar vi i centerpartiets Seniornätverk, då verksamheten helt enkelt för många äldre är skillnad mellan en meningsfull tillvaro eller ensamhet och tappat livslusten.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.