Akutpersonal ska inte behöva självförsvarskurs

Debatt Artikeln publicerades

Självförsvarskurs

En medarbetarenkät visar att närmare varannan anställd på akutmottagningen på länssjukhuset i Kalmar blivit utsatt för våld eller hot på jobbet, till exempel slag eller strypgrepp. På initiativ av personalen har en kurs i självförsvar påbörjats, som sjuksköterskan Andrea Berg är initiativtagare till vilket flera media rapporterat om.

Landstinget har gjort vissa åtgärder för att säkra upp läget genom att ordningsregler satts upp för besökare, personal bär larm och fler vakter har anställts. Dock är det inte rimligt att vårdpersonal ska behöva gå kurser i självförsvar för att kunna utföra sitt yrke.

Med anledning av detta har jag som oppositionsråd med ansvar för personalfrågor ställt följande frågor till den styrande majoriteten: till läget är under kontroll, kommer självförsvar erbjudas fler riskgrupper? Vad för statistik finns kring hot och våld på regionens arbetsplatser? Vilken typ av stöd får personal som utsatts för våld, hot och trakasserier i tjänsten?

Hot och våld är oacceptabelt i allmänhet och inom vården i synnerhet. Patienter och personal ska kunna få och ge vård utan hot eller våld. M och KD-Alliansen vill att krafttag tas för att vården i Kalmar län ska vara trygg!

Carl Dahlin (M), regionråd, vice ordförande personalutskottet.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.