Christian Gustafsson

Mats Johansson

Christian Gustafsson Artikeln publicerades

Dagens största och definitivt sämsta nyhet är så klart att Mats Johansson avlidit. IKO:s J20-tränare. Den rakryggade, korthuggne, trubbige Kirunagubben som jag gillade så skarpt, finns inte längre bland oss.

Han var en man av den gamla skolan som inte vek en tum, men som brydde sig på riktigt. Han hade ett gott hjärta. Tyvärr stannade det, som goda hjärtan så sorgligt ofta gör, alldeles för tidigt.

Det var något väldigt äkta över hela hans persona och det känns så fruktansvärt att han lämnat jordelivet långt innan han ens fick fylla 60. Att han var populär vidimerades inte minst av alla minnesord från spelare och ledare som strömmade in på Facebook och Twitter under dagen. Flera gamla a-lagsspelare har även skickat meddelanden till mig i dag och berättat hur uppskattad han var.

Man får ju en relation till folk man pratar ofta med och jag har pratat mycket med Mats genom åren. Jag blev uppriktigt sagt helt tagen när dödsbudet kom i dag. Satt och tittade rakt ut en lång stund. Tänkte på livets nyckfullhet och bedräglighet.

Vi vet inte mycket om vad som väntar runt nästa hörn.

Vila i frid, Mats!

? ? ?

IKO–Almtuna var en rätt bedrövlig match. Oavgjort var ett ganska rättvist resultat och det var också helt okej att Almtuna vann i sudden. De ville lite mer och gör alltid, alltid, alltid IK Oskarshamn dåliga av någon anledning.

Sedan har de ju ett väldigt bra lag på papperet också. Det är gåtfullt att de ligger där de ligger i tabellen med det spelarmaterialet.

Vad det gäller IKO:s bleka insats så är det egentligen inte så mycket att gnälla om. Plumpar kommer. Laget har ju fortfarande en fantastisk rad – sex segrar, ett kryss, en torsk – och ligger kvar på en snygg sjätteplats. Fem poäng ner till strecket. Förarsäte. Inte mycket att orda om. Sundsvall nästa.

? ? ?

När Fredrik Söderström är på humör, vilket han nästan alltid är, är han en citatmaskin utan dess like. I tisdags hade vi ett alldeles vanligt "dagen före match"-samtal och som vanligt satt jag efteråt med en hoper oneliners som aldrig nådde prenumeranterna.

Direkt ur minnet:

– Om Pär Mårts varit och tittat på vår måndagsträning hade Andreas Valdix varit VM-aktuell nu.

– Fjärdekedjan blir Djerf och Gibbs som flankerar sonen till symaskinförsäljaren från Alvesta.

– Linus Fernström går sin egen väg. Det är lättare att styra en Boeing 747. Men så är det med alla målvakter.

– Varför Carl-Johan Svensson inte spelar? Du skulle se honom i kallingar. Han svankar som Kalle Anka, det är inte konstigt att det låser sig i bland.

– Jag vet att Fagervall höll på med natträningar och sånt förr, men så går det inte till längre. Numera kan man knappt skälla på en spelare utan att de ringer Bris.

Att utse Fredrik Söderström till hockey-Sveriges mest underhållande tränare är ingen överdrift. Måtte aldrig någon lyckas ta den ådran ur honom.

? ? ?

Veckans felskrivning svarade jag själv för: ”Ett annat alternativ för OAIK är Oliver Ekroth, son till Peter och Yvonne, syster till Petronella”.

Avd: Jag är ett genussnille.

? ? ?

Växjö Lakers!

Sexa nu.

Janne K-staty framåt våren?

? ? ?

Linus Hultström lirade 10.02 för kris-Clubben mot Skellefteå i kväll. När får allsvenskan något som ens är i närheten av all den statistik som finns om elitserien?

? ? ?

Konstgräsplanen i Högsby. Om den kan man säga mycket.

Att den saknar värme och därmed blir snudd på oanvändbar vid minusgrader är en sak. Men att lyset är så urbota uselt att spelarna bara blir skuggfigurer där ute på planen är snudd på skandalöst. Vore jag OAIK, eller någon annan förening, skulle jag kräva rabatt för att hyra skiten.

Å andra sidan är konstgräset i Oskarshamn ännu värre – det är ju dolt under is från oktober till mars.

? ? ?

IKO-supportrarna Johan Gyllensten, Martin Persson och Tobias Karlsson lanserade i dag något som heter ”Hockeyallsvenska podcasten”. En IKO-doftande, Filip och Fredrik-inspirerad, podcast om allsvenskan.

Jag har lyssnat på pilotavsnittet och jag tycker det var hyggligt underhållande. Lite taffligt som sig bör, men på det stora hela ett lysande initiativ. Allt sånt här är skitskoj, trion har potential och slipar Karlsson bara bort sin värsta ”åskesamska” så kan det här bli riktigt bra ;)

Kul!

Podcasten hittar ni här.

? ? ?

2012:s mest väntade så här långt: E-Type-konserten på Big Bang nästa lördag är snart slutsåld. Om den inte redan är det.

? ? ?

Dagens bästa nyhet var att världens bäste spelare (okej, inte nu kanske, men för ett par, tre år sedan och snart igen) förlängde kontraktet till något som verkar vara något av ett livstidskontrakt. Läs här.

På tal om det, så är det Liverpoolträff i Oskarshamn på lördag. Big Bang. Bussar från Kalmar. Hoppas det blir massor av folk. Läs här.

? ? ?

Jag har luskat lite och från två håll hört att en bokning i princip är klar till Latitud. Jag vet namnet, men låter tills jag vet säkert bli att skriva vilken artist/vilket band det handlar om. Hur som helst: en vältare!

? ? ?

Om Biltema kommer till Oskarshamn är det den bästa nyheten sedan OT värvade maestro Torsten Strömberg från Nyheterna.