Christian Gustafsson

IK Oskarshamn och släktingarna

Christian Gustafsson Artikeln publicerades

Att Doug Gilmours svärson spelar i IK Oskarshamn är ju rätt svinhäftigt. Att Doug Gilmours dotter, Maddison, sitter och fikar på Coffee House, går i högklackat på Flanaden och köper sina kläder på 0491-Lindex – nu chansar jag, känner jag – dagarna i ända är ju också rätt coolt.

How ever, det fick det mig att fundera. Finns det fler IKO-spelare som har hockeykändisar i släkten? Sagt och gjort. Efter en närmare dissekering visade det sig att typ halva laget är släkt med någon som är mer eller mindre känd i hockeyvärlden.

Here we go!

? ? ?

John Vigilante

Brorsan Mike Vigilante, som nu slutat, har spelat 65 AHL-matcher.

Maksim Matushkin

Pappa Igor Matushkin har spelat VM, OS och i elitserien. Numera general manager i KHL-laget Dynamo Minsk.

Oliver Bohm

Kusinen Andreas Johansson är en av de stora i svensk hockey. Nästan 400 NHL-matcher och nuvarande ass-coach i Färjestad.

Mattias Granlund

Kusinen Sven Nilsson nosade på allsvenskan med Skellefteå för tio år sedan. Spelade för Clemensnäs.

Evan McGrath

Svärfar Doug Gilmour är en av de största i hockeyhistorien. Tröjan hänger i taket i Air Canada Center i Toronto och för ett par år sedan blev han invald i Hockey Hall of Fame. Kapten i tre NHL-lag. Gjorde 22 poäng på 22 matcher när Calgary vann Stanley Cup 88/89. Satte dessutom det avgörande målet i den sjätte finalmatchen.

Räcker det så?

Morten Poulsen

Brodern Anders Poulsen spelar i Herning och har gjort 25 juniorlandskamper.

Kirill Starkov

Pappa Oleg Starkov gjorde 132 matcher i ryska högstaligan på 80-talet och var danska ligans största stjärna under 90-talet.

Victor Öhman

Pappa Roger Öhman är en superikon i Malmö. Var med och vann båda Malmös SM-guld. 406 elitseriematcher och en säsong i AHL.

Fredrik Söderström

Pappa Dan Söderström är Leksands kanske största legendar. Tröjan hänger i taket i Tegera Arena. Var med och vann alla fyra SM-gulden. Näst bästa målskytt i Leksand genom tiderna. Numera fritidschef i Leksand.

Lillebror Johan Söderström, med ett förflutet i IKO och Leksand, tränar Kungälv. Kusinen Niklas Söderström gjorde åtta allsvenska säsonger i Skellefteå, Halmstad och Nyköping. Farbror Lars Söderström var i många år en pålitlig division 1-poängspruta i Fagersta AIK.

Giulio Scandella

Lillebror Marco Scandella är ordinarie i NHL. Gjorde tolv pinnar för Minnesota Wild 11/12. Skulle kunna hamna i IKO under en lockout. Farbror Sergio Momesso gjorde tolv (!) NHL-säsonger och svarade för nästan 400 NHL-poäng.

Michael Larsson

Sonen Emil Larsson är en jättetalang. Tillhör Södertäljes juniororganisation och har gjort pojklandskamper.

Oscar Josefsson

Pappa Kent Josefsson var ”Kent Cement” med hela Oskarshamn under 1990-talet.

Herman Roth

Pappa Jocke Roth – snabbskrinnaren, snipern, ikonen – bildade förstafemma med Peter Ekroth, Tommy Pettersson, Skeeter Moore och Marcus Johansson när IKO:s resa mot eliten började i början av 90-talet. Evig hjälte i Oskarshamnshockeyn.

Anders Sjöberg

Materialarens son heter Henrik Sjöberg, jobbar på Expressen och är en av de största – kanske den största – avslöjarna av hockeynyheter i landet.