Bonus

I 40 år har hon poserat och han tagit bilder

Bonus Artikeln publicerades

Hon poserar självsäkert framför kameran. Hon vet hur hon ska göra för att bilderna ska bli bra.
I 40 år har fotomodellen Laila Novak från Nybro samarbetat med kalmarfotografen Rolf Lind.


Första gången de träffades var han pressfotograf i Kalmar, hon ung mannekäng och fotomodell. Senare tog han utvikningsbilder av henne för Fib Aktuellt.
– Det var innan nakenbildernas tid, påpekar hon.
Idag finns det knappast något upprörande med bilderna av Laila Novak som utvikningsflicka, ”blondaste badflicka” och ”Svenskan som kallas nya Anita Ekberg” som det stod i rubriker och bildtexter i tidskrifterna. Men då, på 1960-talet, var det förstås annorlunda. Det blev nästan skandal, har hon berättat.

Nu har Laila Novak en lång, internationell karriär som fotomodell bakom sig. Hon har framför allt jobbat utomlands, men då och då återvänt till Sverige och Nybro.
– Det har varit långa uppehåll i vårt samarbete genom åren. Men vi har hållit kontakten hela tiden och jobbat ihop för att vi båda tycker det är kul, säger Rolf Lind.
Han tror att han säkert tagit tusen bilder av Laila Novak genom åren, plus en mängd exponeringar på samma motiv. Några av bilderna har visats på Länsmuseet i Kalmar, Teatergalleriet, Fotomässan Elmia i Jönköping och nyligen också på Kalmar Konstmuseum.
Nu är de båda pensionärer men några tankar på att lägga av har ingen av dem.
– Som modell kan man jobba tills man inte längre kan gå. Varför inte? Människor har sån skräck för åldern, säger Laila Novak och stryker undan några testar av det numera slitna, vitljusa håret.

Rolf Lind nickar. Han tycker det är precis lika spännande att fotografera Laila Novak idag, med rynkor och allt, som när hon var ung. Laila Novak ställer också gärna upp, bildintresserad som hon är.
– Jag gillar att vara med och skapa konstbilder, inte bara modellfoton. De flesta människor är rädda för att man ska misshandla dem på bild. Men jag tycker man kan våga vara både vacker och ful. Det är då det blir spännande. Konst.
– Men jag har tagit vackra bilder på dig också, skyndar sig Rolf Lind att säga.

Redan första gången han träffade henne blev Rolf Lind fascinerad av Laila Novaks ”framträdande hår”, långt och blont. En fascination som fortfarande består. I åtskilliga bilder har han experimenterat med hennes hår. Som en burrig gloria, ”gardin” runt ansiktet eller vilt spretande rätt ut från huvudet.
Laila Novak har jobbat som fotomodell i främst Mexico, Frankrike och Italien, och även som skådespelerska i ett dussintal filmer utomlands. Modelljobbet kan säkert vara tufft, tänker jag, men nej, hon skakar på huvudet.
– Det är nog inte jobbigare än att vara tandläkare. Jobb som jobb. Jag har levt ett spännande liv, med mycket glamour javisst, men också ett annat sorts liv. Det jag har gjort har ändå alltid varit jag. I dag känner jag mig både hemma och borta överallt.

Hon är stolt över sitt arbete, tacksam över allt hon fått vara med om, men fötterna håller hon stadigt på jorden, säger hon.
Hon är mycket smal och ger ett både starkt och skört intryck. De tighta svarta kläderna
får henne att se extra tunn ut, när hon vant poserar inför Rolf Linds kamera i en blek vintersol utanför hans lägenhet i Kalmar.
- Blir det bra så här? undrar hon och lutar sig mot ett träd.
– Upp med armen, jättebra, där blir det bra, säger Rolf Lind och trycker fram ännu en bild
av modellen.